Büyükelçi Güldere: Türkiye’nin Kırım’ın ilhakının tanınmaması konusundaki tutumu değişmedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Büyükelçi Güldere Herson’da, Türk uzmanlar ve yerel yetkililerle birlikte, işgal altındaki Kırım’ı terk edip Herson bölgesine taşınmak zorunda kalan Kırım Tatarları için evler inşa etmek için yerleri denetleyecek.

Unian ajansının haberine göre, Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Kiev’de Kırım Çağı (Kırım Zamanı) forumunda Rus işgaline karşı Kırım Günü’ne adanmış bir konuşma sırasında Türkiye‘nin Kırım’ın ilhakının tanınmaması konusundaki tutumunun değişmediğini belirtti.

Güldere “Bildiğiniz gibi, Türkiye’nin Kırım’daki konumu 2014’ten beri açık: ilhakı tanımıyoruz, ilhakı tanımıyoruz, Ukrayna’yı uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde tanıyoruz ve bu güçlü duruş 3 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kiev ziyareti sırasında tekrarlandı.” diye vurguladı.

Güldere, bu yıl sadece Rus işgaline karşı altıncı yıl değil, aynı zamanda Kırım Tatarlarının sınır dışı edilmesinin 76. yıldönümü olduğuna da dikkat çekti. “Türk halkı, Kırım Tatar kardeşlerimizin hayatta kaldığı geçmiş trajedileri biliyor. Kırım’daki tüm olayları ve Kırım Tatarları ile ilgili olayları dikkatle izliyoruz … Kırım Tatarları’nın ülkelerine geri dönememeleri bir utanç, ancak bunun gelecekte mümkün olacağını umuyoruz ”dedi.

Büyükelçi ayrıca, uluslararası arenada Türkiye‘nin Ukrayna’nın öne sürdüğü kararları ve pozisyonunu her zaman desteklediğini ve bu desteğe devam edeceğini kaydetti. Buna ek olarak, büyükelçiye göre, Türkiye, Ukrayna hükümeti ve Kırım Tatar halkının liderleri ile birlikte, Kırım Tatarları için çeşitli eğitim ve kültür projeleri hazırlanmasına her zaman katılmaktadır.

Güldere, konuşmasının hemen ardından yerel makamlar ve Toplu Konut İdaresi ile Herson‘a uçacaklarını, işgal edilen Kırım’ı terk edip Herson bölgesine taşınmak zorunda kalan Kırım Tatar halkının temsilcileri için evler inşa etmek için yerleri inceleyeceklerini söyledi. Büyükelçi, “Bunu Kırım Tatarları ve Ukraynalılar atalarının evlerinde tekrar özgürce ve güvenli bir şekilde yaşayana kadar yapmaya devam edeceğiz … Bu zor bir yolculuk ve zor zamanlar, ancak Türkiye Ukrayna ile omuz omuza duruyor” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com