Ukrayna’da doğalgaz tarifeleri artmaya devam edecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, Avrupa pazarındaki durum değişmedikçe, aylık doğalgaz tarifeleri artmaya devam edecek. Naftogaz, Haziran ayında fiyatı metreküp başına 11.94 UAH olarak belirledi.

Bir yıl önce doğalgazın fiyatı 2.7 UAH idi.

Ukrayna Enerji Bakanı Herman Galuşçenko, Enerji Bakanlığı’na sorulan bir soruya verdiği cevapta Ukrayna’daki yıllık gaz tarifesinin değişmeyeceğini söyleyerek  ”Ancak Avrupa’da bugün olduğu gibi gaz sıkıntısı devam ederse, aylık bazda fiyatlar daha da yüksek olabilir. Ancak bu, 1 Mayıs 2022’ye kadar geçerli olacak yıllık anlaşma yapılan gaz tarifeleri için geçerli değil.” dedi.

Ukraynalılar kendi gaz tedarikçilerini seçebilirler. Bazı tedarikçiler yaklaşık 8-9 UAH fiyat teklif ederken, diğerleri tarifelerini 12-13 UAH’a yükseltti. Ayrıca, Mayıs ayından bu yana, tüm Ukraynalıların otomatik olarak yıllık tarifelere aktarıldığını hatırlatmak gerekmektedir. (Naftogaz için fiyat 7.96 UAH).

Gaz fiyatlarının yükselmesinin sebeplerinden biri: Gazprom’un AB’ye gaz arzını sınırlaması. Ukrayna, doğalgaz talebini tamamen telafi etmek için gaz taşıma sisteminin ek yeteneklerini kullanmayı teklif ediyor. Ancak Rusya satışları durduruyor. Bunun sebebi iki farklı şekilde açıklanabilir:

  • Rusya Federasyonu ek bir tedarik kanalı başlatma ihtiyacını kanıtlıyor – Kuzey Akım-2;
  • Arzın kısıtlanması nedeniyle fiyatlar suni olarak şişirilir, bu da daha az satarak daha fazla kazanmayı sağlar.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com