ISW: Putin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yıldönümü hakkında neden yorum yapmadı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: AB'ye göre Putin yeni saldırılara hazırlanıyor, birkaç senaryo var

Kremlin, 24 Şubat’ta Ukrayna’nın tam ölçekli işgalinin birinci yıldönümü hakkında yorum yapmadı. Çünkü, Rusya belirtilen hedeflerinden hiçbirine ulaşamadı ve Temmuz 2022’den bu yana önemli toprak kazanımları elde edemedi.

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) tarafından hazırlanan bir raporda uzmanlar, Rusya lideri Vladimir Putin ve yetkililerinin tam ölçekli işgal girişiminin yıldönümüyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadığını, ancak Kremlin liderinin son üç gün içinde çok kez kamuoyu önünde boy gösterdiğini belirtti.

Analistler, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev‘in işgalin yıl dönümünde bir kez daha provokatif açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekti.

Rusya’nın savaşı kazanacağını hayal etti ve hedeflerine ulaşmasının ve “[Rusya’yı] tehdit eden sınırları, Polonya’nın sınırları olsa bile, mümkün olduğunca geri itmesinin” hayati önem taşıdığını yineledi.

Raporda analistler “Daha önce ISW, Kremlin’in Medvedev’i Batı’nın Ukrayna’ya askeri desteğini amaçlayan bilgilendirme kampanyalarını desteklemek ve dikkati Rusya’nın askeri başarısızlıklarından başka yöne çekmek için kullandığını değerlendirdi.”

Bunun yerine Rus terörist ve savaş suçlusu Igor Girkin, Medvedev’in açıklamalarını hayal ürünü olarak nitelendirerek eleştirdi ve askeri başarısızlıkların Rusya için önemini önemsiz göstermeye çalıştı. Motivasyonsuz Rus kuvvetlerinin yardımıyla, sivil toplumun yokluğu ve güçlü beyin yıkama ile dış destek alan bir devleti yenmenin çok zor olduğunu kaydetti.

ISW analistleri, Rus temsilcilerin bu tür açıklamalarının, Putin’in Rusya’nın feci askeri başarısızlıklarını “Rusya Federasyonu’na karşı gelecekteki NATO saldırganlığına” hazırlanmak için kullanacağı gerekli bir deneyim olarak sunmaya çalışacağına işaret ediyor olabilir.

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgalinin yıldönümü

24 Şubat’ta Putin’in Ukrayna’yı tam kapsamlı bir şekilde işgal etmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Bu yıl boyunca Rusya , yaklaşık 147,000 askerini, 3,300’den fazla tankı, 6,600 diğer zırhlı aracı ve büyük miktarda diğer askeri teçhizatı kaybetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, trajik yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada, 2023’ün saldırgana karşı zafer yılı olacağına inandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı, “24 Şubat’ta milyonlarcamız bir seçim yaptı: beyaz bayrak değil, mavi-sarı bayrak. Kaçış değil, buluşma. Düşmanla karşılaşma. Direnme ve mücadele.” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com