Fitch Ukrayna’nın uzun vadeli kredi notunun görünümünü durağana çevirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Ukrayna’nın uzun vadeli kredi notunu “B” olarak aynı bıraktı ancak görünümünü “pozitif” ten “durağan”a düşürdü.

Fitch tarafından yapılan açıklamada “Tahmin revizyonu COVID -19 salgınının önemli etkisini yansıtmaktadır. Bu benzeri görülmemiş küresel şokla bağlantılı olarak artan makroekonomik ve mali riskler, son yıllarda Ukrayna’daki gelişmeyi kısmen tersine çevirecek ve jeopolitik ve 2014-2015 yıllarındaki ekonomik krizler sonrası büyüme beklentilerini normalleştirecek ve büyüme oranlarının azalmasına neden olacaktır.” denildi.

Ajans, COVID -19 pandemik şokununun küresel ekonomiye, sınırlama önlemleri ile yatırım ve özel tüketimi etkileri nedeniyle Ukrayna ekonomisinin 2019’da % 3.2 büyümesi sonrasındaa 2020’de % 6.5 küçüleceğini tahmin ediyor.

Aynı zamanda Fitch, ülkenin net ithalatçı statüsü göz önüne alındığında, şokun Ukrayna’nın turizme olan düşük bağımlılığı, nispeten daha çeşitlendirilmiş emtia ihracatı (tarımsal malların % 40’ı dahil) ve daha düşük petrol fiyatları ile kısmen hafifletileceğini de ekledi.

“Ukrayna için orta vadeli büyüme tahminimize uygun olarak ekonominin 2021’de % 3.5 büyümeye ulaşmasını bekliyoruz. Bununla birlikte, koronavirüs salgınının kapsamı ve süresi ile ilgili belirsizlik göz önüne alındığında, tahminlerimiz için önemli riskler gözönüne alınmalıdır.” diyerek 2021 tahminlerini de belirttiler.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com