Ukrayna ve Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik uçurum genişledi (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Gelecek Enstitüsü Ekonomi Programları Direktörü Anatoliy Amelin tarafından yapılan açıklamaya göre 30 yıllık bağımsızlık sürecinde, Ukrayna ekonomisi birçok açıdan kalkınmada diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmıştır.

Unian ajansının verdiği habere göre, “Ukrayna’nın bağımsızlığının 30 yılı: ekonomik sonuçlar” çalışmasının sunumu sırasında 1991 yılında Ukrayna’nın, Orta Avrupa ülkelerinin seviyesinden biraz daha yüksekte ve kişi başına GSYİH açısından dünyada 52. sırada yer aldığını belirten Anatoliy Amelin “2020 sonunda 91. sıradayız. 1991 yılında Ukrayna’da kişi başına GSYİH 6,900 dolar ilen 2020’de 13.100 dolar. Büyüme var gibi görünüyor, ancak bu süre zarfında Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’ndeki gösterge 4-6 kat artış gösterdi. Dolayısıyla Ukrayna gelişiyor dediğimizde yalan söylemiyoruz ama tüm dünyanın gerisinde kaldığımızı söylediğimizde bu muhtemelen daha doğru bir gösterge. Ukrayna’nın dünya ekonomisindeki yeri hakkında konuşursak, herkesin gerisinde kalıyoruz. 30 yıllık Ukrayna’yı karakterize edebilecek tek kelime bozulmadır.” dedi.

Kişi başına GSYİH açısından Ukrayna’nın sadece Polonya‘ya değil, aynı zamanda kalkınma için en kötü ön koşullara ve kaynaklara sahip olan Belarus’a da boyun eğdiğini kaydeden Amelin, özellikle, GSYİH’de kişi başına düşen göstergenin 1991 ile 2020 yılları arasında Polonya’da %480, Beyaz Rusya’da %278 iken Ukrayna’da %89 olduğunu belirterek

“Ukrayna eski birçok SSCB ülkesine göre kişi başına milli gelir anlamında geride. Bu göstergeye göre Ukrayna bugün Moldova, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan ile aynı grupta yer alıyor. 90’lı yılların başında Ukrayna’nın gerisinde kalan Belarus, son yıllarda önemli ölçüde geride bıraktı.” dedi.

Ukrayna‘nın konumu birçok dünya reytinginde kötüleştiğini belirten uzman “Ülke içinde bazı olumlu dönüşümlerin gerçekleştiğini anlıyoruz, ancak dünya ile de karşılaştırma fırsatı var. Çok sayıda gösterge var. Bağımsızlık yıllarından geride kalıyoruz. 1992’de Ukrayna insani gelişme endeksi açısından dünyada 54. sıradayken, 2020’de 74. sıraya düştük. Polonya ise 35. sıraya, Çek Cumhuriyeti 27. sıraya yükseldi. Bu endeks, insan potansiyelinin temel özellikleri olarak okuryazarlık, eğitim, uzun ömür seviyesini dikkate alıyor.” dedi.

Benzer bir dinamik, ekonomik özgürlük, yolsuzluk algıları, küresel rekabet gücü endekslerinde gözlemlendiğini söyledi: net bir stratejinin olmaması nedeniyle, Ukrayna eski SSCB ülkelerinin gerisinde kalıyor .

Ortalama ücrete gelince, uzman, Ukrayna’daki düşük seviyesinin yurttaşlarımızın işçi göçünün ana nedeni olduğunu kaydederek “Ukraynalılar işe gidecek derken basit bir açıklaması var… Maaşlar açısından Ukrayna çok geride. Geçen yılın sonu ve bu yılın başı itibariyle ortalama maaş rakamları şöyle: Beyaz Rusya 561 dolar, Rusya 744 dolar, Letonya 1,102 dolar, Estonya 1,700 dolar, Polonya 1,465 dolar ve Ukrayna 525 dolar. Bu, Ukraynalıların neden ayrıldığı sorusunun cevabı.” dedi.

Ukraynalı Ukroboronprom, Türkiyedeki helikopterler için bir onarım üssü oluşturacak

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version