Ukrayna, İnsan Hakları Sözleşmesi’ni geçici olarak askıya alıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı yetkililer, sıkıyönetim sebebiyle Avrupa İnsan Hakları ve Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Sözleşme’ye uyumun kısmi olarak askıya alınması için Avrupa Konseyi’ne başvuruda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesine göre, Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesiyle ilgili olarak, sıkıyönetim süresi boyunca, 30. maddede öngörülen insan ve vatandaşın anayasal hak ve özgürlüklerinin olduğu belirtiliyor. Ukrayna Anayasası’nın 34, 38, 39, 41- 44, 53. Ve “Sıkıyönetim Hukuku Rejimi Hakkında Kanun”un 8. maddesine göre, sıkıyönetim ilan edilen bölgede askeri komuta, sıkıyönetim yasal rejimine ilişkin tedbirleri uygulayabilir.

Başvuruya göre Ukrayna, savaş süresince Sözleşme’nin aşağıdaki gibi hükümlerine uymayı bırakacaktır: konutun dokunulmazlığı; yazışmaların, telefon konuşmalarının ve diğer yazışmaların gizliliği; kişisel ve aile hayatına müdahale edilmemesi; hareket özgürlüğü ve ikamet yerinin özgür seçimi; düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı; görüş ve inançların özgürce ifade edilmesinin yanı sıra bilgi toplama, saklama ve yayma hakkı; toplantı, miting ve grev yapma hakkı; kişinin mülküne sahip olma, kullanma ve elden çıkarma hakkı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’da topyekun Rus işgali sebebiyle sıkıyönetim ve genel seferberlik devam ediyor. Sıkıyönetim rejimi sırasında ordunun, her türlü mülkiyete sahip işletmelerin, hükümet ve özyönetim kurumlarının yanı sıra sivillerin araçlarına ve bazı ekipmanlarına el koyma hakkı bulunmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version