Zelenskiy: Ukrayna, Patriot için ara vermeden ek füzeler alacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Kiev’de düzenlediği ortak basın toplantısında, Ukrayna’nın Patriot sistemleri için ek füzeleri ara vermeden alacağını söyledi. Ancak doğrudan ilave Patriot sistemlerine ilişkin henüz böyle bir netlik bulunmuyor.

Zelenskiy “Patriot için ek paketler ve füze sayısı açısından beklenen olumlu sonuçları aldık. Sanırım onları alacağız. Konseyimizi (Ukrayna-NATO Konsey) topladıktan sonra bu süreçte herhangi bir duraksama olmayacağına dair bir yanıt aldık” dedi.

Ek Patriot sistemleri edinmeye gelince, Zelenskiy’e göre bu konuda Ukrayna’nın ortaklardan beklediği “güçlü bir netlik” henüz yok. Ama bu konu üzerinde çalışıyorlar.

Zelenskiy “İlk adımlar var. Bugün NATO Genel Sekreteri ile ek Patriot sistemlerini nerede görmek istediğimizi görüştük. Biz kendi açımızdan analitik çalışıyoruz. Hangi devletlerin neye sahip olduğunu biliyoruz. Yanıt diyalogları var. Ek Patriot sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Herkesin beklediği Ukrayna’ya varır varmaz bunu hissedeceğimizi düşünüyorum. Onları kelimelerle değil, havada, hava sahasının gerçek savunmasında hissetmek önemli” dedi.

Stoltenberg: “Çok geç değil” diyerek Ukrayna’nın savaş alanında avantaj elde edebileceğine dair güvence verdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın özellikle Kuzey Atlantik İttifakı’ndaki müttefiklere yönelik artan destek ve savunma üretimi sayesinde hâlâ savaş alanında avantaj elde etme fırsatına sahip olduğunu söyledi.

Stoltenberg, savaş alanında ciddi sonuçlara yol açan yardım sağlamadaki ciddi gecikmelere öfkesini dile getirerek “Ciddi gecikmelerin savaş alanında ciddi sonuçlar doğurduğunu biliyorum. ABD aylardır bir (yardım) paket üzerinde anlaşmaya varamadı ve Avrupalı ortaklar vaat edilen düzeyde silah sağlayamadılar” dedi.

Bu nedenle Genel Sekreter’e göre aylar boyunca Rusya silah avantajına sahipti ve Ukrayna mühimmatını karneye bağlamak zorunda kaldı. Ancak bu zorluklara rağmen Ukrayna’nın avantaj elde etme fırsatı var.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Stoltenberg, “Bu, daha az Rus füzesi ve insansız hava aracının düşürülmesi ve Rusya’nın cephede ilerleyebilmesi anlamına geliyordu. Ancak Ukrayna’nın avantaj elde etmesi için henüz çok geç değil. Daha fazla yardım yolda. Stoklar yenilenebilir ve tamamlanacaktır. Kaybedilen canlar geri getirilemez. Tedarikimizi tamamlamak için daha fazla üretmeliyiz, bu nedenle müttefiklerimizin Ukrayna’dan ortak üretim üzerinde de çalışmasını memnuniyetle karşılıyorum.” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in 29 Nisan Pazartesi günü Ukrayna’yı ziyaret ettiğini hatırlatalım.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version