Ukrayna, Rus insansız hava araçlarının tehdidi sebebiyle Abrams tanklarını cepheden çekti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Associated Press’in edindiği bilgiye göre, Ukrayna güçleri şu ana kadar Ukrayna’ya sağlanan Amerikan Abrams tanklarını, Rus insansız hava araçlarının saldırı tehdidi sebebiyle ön cepheden geri çekerken, Amerikalılar da Ukraynalıların bu ekipmanı daha etkili kullanmak için taktikler kullanmadığından şikayet ediyor.

Associated Press, ABD’li askeri yetkililere atıfta bulunarak “Ukrayna şu ana kadar ABD tarafından sağlanan M1A1 Abrams muharebe tanklarını kullanarak Rusya’ya karşı mücadelesinde ikinci planda kaldı, bunun sebebi kısmen Rusya’nın insansız hava aracı operasyonlarının, tankları tespit edilmekten kaçamayacak kadar zorlaştırmasıdır.”

Kaynaklar, Kiev’in ABD’yi Ocak 2023’te her biri 10 milyon dolar değerinde 31 tank sağlamaya ikna ettiğini hatırlattı; zira bu tanklar “Rusya’nın ön cephesini geçme yeteneği açısından hayati önem taşıyordu.” Ancak o zamandan beri savaşta beş Abrams tankı kaybedildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Associated Press, dron kullanımının savaş alanındaki durumu değiştirdiğini ve Ukrayna’nın dronlar tarafından hızla tespit edilip avlanan tankları korumasını zorlaştırdığını belirtiyor.

Üst düzey bir savunma yetkilisi, isminin açıklanmaması kaydıyla AP’ye şunları söyledi: “Ukrayna’daki savaş alanında insansız hava araçlarının çoğalması, ‘tespit edilme korkusu olmadan içinden geçebileceğiniz açık bir arazi olmadığı’ anlamına geliyor.”

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral Christopher Grady ve üçüncü bir savunma yetkilisi, tankların artık ön cephelerden çekildiğini ve ABD’nin taktikleri “sıfırlamak” için Ukraynalılarla birlikte çalışacağını söyledi.

Grady’ye göre her yerde insansız hava aracı sistemleri varken, zırhlı araçların kullanımına yönelik tehdit de açık. Ancak “her şeyin anında görülebildiği değişen bir ortamda” zırhlı araçları nasıl kullanabileceklerini düşünmelerine yardımcı olmak için “Ukraynalı ortaklarımız ve sahadaki diğer ortaklarımızla birlikte çalışacağız” dedi.

Ajans ayrıca ABD savunma yetkililerinin dronlar önemli bir tehdit oluştururken Ukraynalıların da tankları daha etkili hale getirebilecek taktikler kullanmadığını söylediğini belirtiyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version