Rus ordusunun Ukrayna’yı işgalinin üçüncü gününde neler oldu?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus ordusunun Ukrayna’yı işgalinin dördüncü gününe girilirken, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus işgalcilerinin taarruzunun hızını azalttıklarını, ancak Ukrayna’ya karşı taarruz harekâtında hala bazı alanlarda başarı geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı.

Gün boyunca, Rus işgalciler Kiev ve diğer şehirlere balistik ve seyir füzeleri ile ateş açtılar ve bunu yaparken Kırım ve Beyaz Rusya Cumhuriyeti’nden kalkan uçakları kullandılar. Beyaz Rusya’nın Mozyr bölgesinde işgalciler, şehirlerin ve Ukrayna birliklerinin kritik altyapısını vurmak için bir Rus savaş helikopterleri saldırı grubu oluşturdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı “Ukrayna’nın demiryolu altyapısının kullanımına izin verilmiyor: demiryolları havaya uçtu. Birleşik kuvvetler bir savunma operasyonu yürütüyor, sınır çizgisi boyunca mevziler tutuyor. Hiçbir alanda düşmanın başarısı yok.” dedi.

Rus saldırganlarının zırhlı araç konvoyları, Ukrayna topraklarına ilerleme hızını yavaşlattı. Yakıt ve mühimmatın zamanında ikmalinden yoksun bırakılan düşman birlikleri durduruldu.

Büyük çoğunluğu genç askerlerden oluşan işgal kuvvetlerinin personeli, önceki askeri tatbikatlardan ötürü yeterince tükenmiş durumda. Moral ve psikolojik olarak zayıflar. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri askerlerinin Ukrayna’ya karşı savaşmaya katılmayı reddetmesi ve firar gerçekleri bulunmaktadır.

İşgalcilerin ana taktikleri, küçük kasabaların, köylerin ve otoyolların hareketi ve ele geçirilmesi şeklinde devam ediyor. Sivil halkın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Ulusal Muhafızlar ve Ulusal Polis birimleri ile birlikte direnişi büyük şehirlerin kontrolünü ele geçirme girişimlerini başarısız hale getirdi.

Düşmanın asıl amacı, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in teslim olmasını sağlamaktır.

Rus işgalciler, büyük şehirlerde sivil altyapıyı tahrip eden ve sivilleri öldüren sabotaj ve keşif gruplarını aktif olarak kullanmaktadır.

Genelkurmay başkanı “Rus saldırgan, uluslararası insani hukuk normlarını hiçe sayarak Vasilkov’daki petrol deposuna zarar verdi ve Harkov’da doğalgaz boru hattını tahrip etti. İşgalciler sinsice sivik apartmanlara da zarar vermeye devam ediyor” dedi.

Halkı korkutmak için, çoğunlukla Rus dilini yeterince bilmeyen Kafkasyalılardan oluşan askeri birlikler kullanılıyor. Tehdit ve panik mesajları gönderiliyor.

Silahlı saldırının üçüncü gününün sonunda işgalci güçlerin kayıpları:

3.000’den fazla ölü ve 200’den fazla esir
16 uçak;
18 helikopter;
102 tank;
540 ünitenin üzerinde farklı tiplerde BBM (zırhlı araç);
1 adet BUK füze sistemi ;
20 adetten fazla araç.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com

Exit mobile version