Asbest yasaklanıyor. Sonbaharda konut fiyatına etkisi % 20 olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İnşaatta asbest içeren malzemelerin kullanımının yasaklanması, yeni konutlar için daha yüksek fiyatlara yol açacaktır. İnşaat sektöründeki mevzuat değişiklikleri nelere yol açacak?

Greenol geliştirme şirketinin genel müdürü Oleg Prikhodko, ilgili yasa tasarısının, geçtiğimiz günlerde ilk okumada Verkhovna Rada tarafından oylandığını belirterek, belgenin kabulü, arduvaz, asbestli borular ve ısı yalıtımlı asbestli çimento levhaları gibi malzemelerin inşaatta kullanımının yasaklanacağı anlamına gelecektir diyerek yapı malzemelerinin maliyetinin her yıl arttığına dikkat çekti.

Prikhodko “Bu değişiklikler, yeni binalarda hem inşaat hem de metrekare fiyatlarındaki artışı doğrudan etkiliyor.” dedi.

Asbest yasağı nedeniyle fiyatların tam olarak ne kadar yükseleceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirten uzman, yaklaşan fiyat artışını “matematiksel değil, yansıtıcı” olarak nitelendirdi.

Oleg Prikhodko şu örnekleri verdi. “Diyelim ki bazı yapı malzemeleri geliştiricisi veya üreticisinin, şirketin kârlılığını % 5 artırması gerekiyor. Bu durumda, gelecekteki düzenleyici değişiklikleri dikkate alarak, bu girişimciler fiyatları bir buçuk kat, yani % 7.5 artırabilirler” dedi.

Greenol CEO’su, geçen yıl karantina ve tecritlerin inşaatları askıya aldığını hatırlatarak “Gerçekte insanlar satış departmanlarına gitmeyi ve konut satın almayı bıraktı” dedi.

Ona göre, 2020 yılında inşaatçılar “talep olmadığı için fiyatları yükseltmek istemelerine rağmen yükseltemediler.”

Prikhodko, geçen yıl birincil pazarda metrekare başına maliyetin % 10-15 arttığını kaydederek. “Bu yılın ilkbaharında, fiyat artışı % 10-12 oranında oldu ve şimdi de fiyatlar % 20 daha artacak.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version