Ukrayna’nın ithal ettiği sebzelerde Türkiye’nin payı % 41

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna’nın ithal ettiği sebzelerde Türkiye’nin payı % 41

2019’da Ukrayna’nın Türkiye’den yaptığı sebze ithalatı ilk kez 200 milyon doları aştı ve 212 milyon dolara ulaştı.

Agroportal’ın verdiği habere göre, bu rekor 2018’deki toplam sebze ithalatından tam olarak iki kat daha fazla. Daha önce 2013 yılında rekor kırılmıştı, ancak yeni ithalat rekoru % 21 daha fazla.

2019 yılında Ukrayna’nın sebze ithalatında ana kalemler sera domatesleri, soğanları ve biberlerden oluştu. Domates toplam ithalatın üçte birinden fazlasını oluştururken, soğan toplam ithalatın % 11’ini, biber % 10’unu oluşturmaktadır. Ayrıca, salatalık, patates, kurutulmuş sebzeler, lahana, sarımsak vb’de önemli yekünlerde ithal edilmiştir.

İthalattaki ana artış ise 4.3 kat artan soğanda oldu. Patatesl 2.3 kat ve patates tohumu 2.8 kat arttı.

Aynı zamanda Ukrayna’ya taze domates ithalatı toplam değer olarak dörtte bir oranında azalırken, biber ithalatı % 19, salatalık ithalatı % 18 ve sarımsak ithalatı % 39 azalmıştır.

Türkiye geleneksel olarak Ukrayna‘nın sebze tedarikçileri arasında tüm ithalatın yaklaşık % 41’ini oluşturmaya devam etti. İthalatın yaklaşık % 11’i üç ülkeden geldi: Hollanda, İspanya ve Polonya.

Çin ve İsrail tüm sebzelerin % 4’ünü tedarik etti. İlk on içerisinde ayrıca Mısır, Almanya, Hindistan ve Gürcistan da bulunmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version