Stefanişina: Ukrayna, yurtdışındaki erkekleri zorla geri getirmeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: facebook.com/olga.kravets.796

Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina Ukrayna’nın, askerlik çağındaki erkekleri yurtdışından zorla geri getirmeyeceğini belirtti.

Brüksel’de DW ile yaptığı röportajda konuşan Stefanişina şöyle dedi:

Herhangi bir cinsiyet veya yaştaki Ukrayna vatandaşlarının savaşan bir ülkeye herhangi bir kısıtlama veya zorla geri gönderilmesi olmayacak… Ukrayna seferberlik yasasını kabul etti ve cephedeki adamların yerini ne ölçüde alabileceğimizi anlamalıyız. Mobilizasyon potansiyelinden, muhasebe ve bilgiden bahsediyoruz. Kararımızın öncelikli hedefi de bu.”

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Stefanişina, AB’deki geçici koruma mekanizmasının Mart 2025’e kadar geçerli olması sebebiyle Avrupa Birliği İçişleri ve Göçten Sorumlu Komisyon Üyesi Ylva Johansson‘un yurtdışındaki Ukraynalıların hukuki statüsü konusunu görüşmek üzere Mayıs ayında Ukrayna’yı ziyaret edeceğini söyledi.

Olga Stefanişina, savaş meselelerinde hoş çözümlerin olmadığını sözlerine ekledi ve verilerin bölgesel asker toplama ve sosyal destek merkezlerine (TCC ve SP) iletilmesinin cepheye otomatik seferberlik anlamına gelmediğine dair güvence verdi.

  • 23 Nisan’da Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yeni seferberlik yasasının kabul edilmesi nedeniyle askerlik çağındaki erkeklere konsolosluk hizmetlerinin sağlanmasını askıya aldı.
  • 24 Nisan’da Bakanlar Kurulu askerlik çağındaki erkeklere yurtdışında pasaport verilmesini yasakladı. TTK’daki verileri güncelledikten sonra erkeklerin konsolosluk hizmetlerine erişimini sağlayacaklarına söz verdiler. Ancak bu bilgilerin yurtdışına iletilmesine yönelik bir mekanizma henüz geliştirilmedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version