İş Dünyasının Ukrayna Vergi Sistemine Bakışı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa İş Birliği’nin ( EBA ) düzenli olarak katılan şirketlerin uzmanları arasında yürüttüğü “Vergi Endeksi” anketinin sonuçlarına göre Ukrayna iş dünyasının temsilcilerinin vergi sisteminde herhangi bir özel değişiklik beklemediği açıklandı.

Finance.ua‘nın haberinde,  EBA’ya göre anketin geçen yılın Kasım ayından Mart ayına kadar olan dönemdeki durum uzmanların görüşlerinde değişme olmadığını gösteriyor. Önceki dönemde 2.97/5 olan endeks göstergesi 2.98%5 oldu.

EBA notlarında “Endeks halen negatif düzlemde ve 2011’den beri 3 puanı geçemedi.” denildi.

Aynı zamanda, araştırmaya göre, Ukrayna’da katılımcıların tahminlerinde bazı iyileştirme noktaları var ancak genel sonucu etkilemedi.

“Yani, uzmanların % 57’si Ukrayna’nın vergi mevzuatının kalitesini tatmin edici bulurken, bu önceki dönemde % 48 idi. Vergi mevzuatının kalitesinden memnun olmayanların oranı ise % 23 iken, ankete katılanların % 20’si nitelikli olduğunu düşünüyor ”dedi.

Önceki ankette, mevcut vergi rejiminin iş yapmaya katkısı konusunda uzman görüşleri neredeyse yarı yarıya ayrışırken, bu kez ezici çoğunluk – yanıt verenlerin % 68’i – vergi rejiminin iş yapmak için elverişli, % 32’si ise engel olarak değerlendirdi.

“Ancak vergi yönetimi ve vergi raporları hazırlama sürecinin uzman değerlendirmelerinde oldukça olumsuz olduğu dagörülüyor. Bu kez uzmanların sadece % 13’ü bu süreci olumlu değerlendirdi. Ancak % 37’si prosedürü zahmetli görüyor. Geçen yıl, ankete katılanların % 30’u olumlu, % 45’i olumsuz bir değerlendirme yapmıştı. Uzmanlar, bu prosedüre tarafsız cevap veren katılımcıların sayısının arttığını söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version