FT: İstihbarat teşkilatları Rusya’nın Avrupa genelinde sabotaj planladığı konusunda uyardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa özel servisleri, Rusya’nın Avrupa genelinde şiddetli sabotajlara hazırlandığı konusunda uyardı. İstihbarata göre Moskova olası sivil kayıplardan endişe duymuyor.

Financial Times haberinde istihbarat temsilcileri yayına, Rusya’nın Avrupa topraklarındaki gizli patlamalar, kundaklama ve altyapıya zarar verme konusunda daha aktif bir şekilde hazırlık yapmaya başladığını söyledi. Sabotaj doğrudan Rusya tarafından ve aracıların katılımıyla hazırlanıyor.

Üç farklı Avrupa ülkesinin değerlendirmelerine göre, Rusya’nın Avrupa’yı sabote etmeye yönelik daha saldırgan bir çaba gösterdiğine dair kanıtlar giderek artıyor.

Almanya’nın iç istihbarat şefi Thomas Haldenwang geçen ay yaptığı açıklamada, “Devlet kontrolündeki sabotaj riskinin önemli ölçüde arttığını değerlendiriyoruz… Rusya artık Avrupa topraklarında zarar verme potansiyeli yüksek operasyonlar yürütmek konusunda rahat görünüyor.” dedi.

Haldenwang’ın bu açıklamayı, Almanya’daki askeri ve lojistik tesislere saldırı planlamak suçundan iki Alman-Rus uyruklunun Bavyera’da tutuklanmasından günler sonra yaptığı söyleniyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Nisan ayının sonunda Büyük Britanya’da iki adam, Ukrayna’ya yardım kargolarının bulunduğu bir depoyu ateşe vermekle suçlandı. Savcılık Rusya’yı olaya karışmakla suçladı.

İsveç’te ayrıca sabotaj eylemi olabilecek tren raydan çıkma vakaları da araştırılıyor. Financial Times, Rusya’nın geçen ay Çek Cumhuriyeti’ndeki sinyalizasyon sistemlerini yok etmeye çalıştığını hatırlattı.

Ayrıca Şubat ayında Estonya’da Rus özel servisleri İçişleri Bakanı ve gazetecilerin arabasına saldırdı ve Fransa Savunma Bakanlığı, Rusya’nın askeri tesislerde olası sabotaj konusunda uyardı.

Üst düzey bir Avrupalı hükümet yetkilisi, “açık ve ikna edici Rus hileleri” hakkındaki bilgilerin koordineli ve geniş çaplı olarak NATO’nun güvenlik servisleri aracılığıyla aktarıldığını söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version