AB, çok sayıda ülke ve kuruluş Ukrayna’ya İstanbul Sözleşmesi’ni onaylaması çağrısında bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AB, İngiltere, Norveç, İsviçre ve çok sayıda uluslararası kuruluş ortak bir bildiri yayınlayarak Ukrayna’ya İstanbul Sözleşmesi’ni onaylaması çağrısında bulundu.

İmzacılar, Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü münasebetiyle ilgili açıklamayı dağıttı.

Açıklamaya, AB’nin Ukrayna Delegasyonu, Ukrayna’daki Sivil Güvenlik Sektörü Reformuna ilişkin AB Danışma Misyonu (CMES), Ukrayna’daki Avrupa Konseyi Ofisi, Ukrayna’da BM Sistem Koordinatörü Ofisi ve Ukrayna’da Avrupa Yatırım Bankası Temsilciliği, bir dizi AB üye ülkesinin yanı sıra İngilteere, İsviçre, Kanada, Norveç büyükelçilikleri katıldı. Açıklama şu şekildedir:

https://twitter.com/UKinUkraine/status/1463792465169862658?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463792465169862658%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.eurointegration.com.ua%2Frus%2Fnews%2F2021%2F11%2F25%2F7130764%2F

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddete ilişkin ulusal mevzuatın uygulanmasını güçlendirecek, İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin onaylanması çağrısında bulunuyoruz.

Ukrayna, yıl sonuna kadar en az 17 milyon kişiyi aşılayacak

İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması, Ukrayna’yı kadına yönelik şiddeti önlemek, mağdurları korumak, failleri kovuşturmak için daha fazla önlem almaya ve genel olarak bu insan hakları ihlalini engellemek için kapsamlı bir politika benimsemeye teşvik edecektir. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması gereğini savunan Ukraynalı kadın örgütlerinin çabalarını da tanıyor ve destekliyoruz.

İmzacılar, araştırmaya göre Ukrayna’daki kadınların %67’sinin bir partner veya başka bir kişiden psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını ve koronavirüs salgınının şiddete yolaçan sorunları daha da kötüleştirdiğini belirtiyor. Bunu yapan insanların genellikle davranışlarının anormal olduğunu düşünmedikleri, resmi verilerin gerçek rakamların çok altında olduğu ve mahkemeye ulaşan davalardaki mahkumiyet oranın çok düşük olduğu belirtildi.

Uygulanması için yakın zamanda onaylanan Ulusal İnsan Hakları Stratejisi ve Eylem Planı’nı, diğer şeylerin yanısıra toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için mevzuatın iyileştirilmesini ve ayrıca soruşturmaların ve mağdur yardım sistemlerinin etkinliğinin artırılmasını içerdiğini belirterek “İşyerindeki (cinsel) istekler, toplumsal cinsiyet kalıp yargıları ve cinsiyetçiliğin yanısıra kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin, kadınları yalnızca kariyer gelişimlerinde değil, yaşamın her alanında engelleyen kritik faktörler olduğunun farkındayız. Ukrayna devlet yetkililerini uygun önleme ve müdahale sistemlerini güçlendirmelerine davet ediyoruz.” diye not edildi.

İstanbul Sözleşmesi veya Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, ilk olarak 2011 yılında imzalanan uluslararası bir sözleşmedir.

Ukrayna IMF dilimleri için 12 şartı yerine getirme sözü verdi (liste)

Bu belge, kadına yönelik şiddetle mücadele için yasal bir çerçeve oluşturan bu türden ilk belgedir. Sözleşmeye katılan ülkeler psikolojik taciz, ısrarlı takip, fiziksel ve cinsel taciz, zorla evlendirme, zorla kürtaj ve kısırlaştırmayı suç saymalıdır.

Belge 46 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalandı. Ancak aralarında Ukrayna’nın da bulunduğu 11 ülke henüz bu anlaşmayı onaylamadı. İstanbul Sözleşmesi, Ukrayna tarafından 2011 yılında imzalandı, ancak kiliselerin ve muhafazakar politikacıların “toplumsal cinsiyet” terimine karşı protestoları nedeniyle henüz onaylanmadı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version