Zelenskiy uzun bir savaşa hazırlandığını söyledi: “Diplomasi için kötü bir an”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, uzun bir savaş düşünmek istemediğini ancak şu anda buna hazırlandığını söyledi.

Zelenskiy The Economist’e verdiği röportajda şu an diplomasi için “kötü bir an” olduğuna inanıyor.

Yayın, Rus lideri Vladimir Putin‘in maksadının Ukrayna’yı hızlı bir şekilde bastırmayı başaramaz, ülkeyi tüketen ve Batılı ortaklarının finans ve silah desteklerinde kararlılığını tüketen bir hale sokmak istediğini belirtiyor. Savaş alanındaki zorluklar nedeniyle Batı’da müzakerelere dair düşünceler de artıyor.

Zelenskiy, “Hazır olmalıyız, ekibim uzun bir savaşa hazır olmalı ve ben duygusal olarak hazırım” dedi.

Rusya’nın ekonomik olarak uzun süreli bir savaşı sürdüremeyeceğine inanan Zelenskiy “Putin, uzun bir savaşta kaybedeceğini anlamıyor. Çünkü Rusların yüzde 60’ının ya da yüzde 70’inin onu desteklemesi önemli değil. Hayır, ekonomisi kaybedecek” diye düşünüyor.

Ukrayna’nın Rusya Federasyonu içindeki saldırıları yoğunlaştıracağını ve ardından “Rusların, ordunun kendilerini koruyamamasına ilişkin rahatsız edici sorular sormaya başlayacağını” da belirtti.

Karşı saldırıdaki yavaş ilerlemeye rağmen Batı’nın Ukrayna’ya desteğini sürdürmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek “ne kadar sürerse” Ukrayna’nın yanında olacaklarını vaat ettiklerini belirtti. 

Ancak Zelenskiy bazılarının duygularında bir değişiklik olduğunu fark ettiğinden bahsederek “Bu sezgiye sahibim, ‘Bize her zaman yanınızda olacağız’ dediklerinde gözlerine bakıyorum. Ama onların bizimle olmadığını görüyorum” dedi.

Daha önce;

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kiev ziyareti sonrasında Ukrayna’daki savaşın her iki tarafında da anlamlı müzakerelere isteksizliğini gösteren tarafın Rusya olduğunu ancak bu değişirse ABD’nin derhal harekete geçeceğini ifade etmişti.

Zelenskiy’nin de aralarında bulunduğu Ukraynalı yetkililerin, Ukrayna topraklarının tamamen işgalinden kurtulmasına kadar Rusya ile her türlü müzakereyi reddedeceklerini defalarca ifade ettiler. 23 Ağustos’ta Verkhovna Rada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı, saldırgan devlete herhangi bir toprak tavizi vererek sona erdirmenin kabul edilemezliğine ilişkin bir bildiriyi kabul etti.    

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version