Ukraynalılar bu yıl internete daha çok ödeyecek: Fiyatlar 100 Mbit için aylık 300 UAH’a ulaşacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da da herşey daha pahalı hale gelirken, internet ücretleri de artıyor. Servis sağlayıcıları, artışa sebep olarak artan asgari ücretler, yüksek elektrik fiyatları ve ağları iyileştirmek gereken malzemelerin maliyetlerindeki yükselişten kaynaklandığını söylüyor.

Ukrayna İnternet Birliği’ne (InAU) göre, İnternet fiyatındaki artış enflasyondan etkilendi (bu yılın Kasım ayının sonunda enflasyon oranı %10.3 idi). Ayrıca yüksek kablo fiyatları (hem gümrük vergisi, hem de lojistik arttı), ev altyapısına erişim ve asgari ücrette artış oldu…

Ukrayna üç taraftan kuşatıldı: NYT, Rus birliklerinin yerini gösteren harita yayınladı

Tarife fiyatları 100 Mbit için aylık 300 UAH’a ulaşacak şekilde planlanmaktadır. Çok sayıda sağlayıcının olduğu ve çok fazla rekabetin olduğu büyük şehirler için fiyat artışları daha ihmal edilebilir düzeyde olabilir.

Ukrayna’da internet fiyatını ne etkilemektedir?

Dernek yönetim kurulu üyesi Aleksander Harutyunyan, Ukrtelecom’un kablo kanallarına erişim fiyatının internet maliyetini de etkileyeceğini belirtti. İnternet dernekleri, Ukrtelecom’un tarifesindeki son artışı ekonomik olarak haksız bularak, Cumhurbaşkanı ve Dijital Dönüşüm Bakanı’na bir mektup gönderdi.

Ayrıca, sağlayıcılar için malzeme fiyatları, internet tarifelerindeki artışı etkilemektedir. Kablo fiyatlarındaki artış, Ekim ayı sonunda Kiev Bölge İdare Mahkemesi’nin Uluslararası Ticaret Bölümlerarası Komisyonu’nun son kararını engellemesinden kaynaklandı. Kablolara vergi getirilmesinin uygunsuzluğundan bahsederken, mahkeme %20 vergiye yeşil ışık yaktı. Bu, hizmetin maliyetinde bir artışa yol açacak ve operatörleri internet ücretlerini artırmaya zorlayacaktır.

İklim değişikliği Ukrayna’nın beş bölgesinin ekonomilerini vuracak (araştırma)

Ayrıca, HD ve 4K ağların modern gereksinimlerini karşılamak için sürekli iyileştirme yapmak gerekiyor. Sağlayıcıların uzun süredir tarifelerini yükseltmediği ve düzenli olarak yeni müşteriler için tercihli koşullarla promosyonlar düzenlediği dikkate alındığında, mevcut tarifelerde hizmet vermek kârsız hale geliyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version