Ukrayna’da 2022’den itibaren plastik poşet satışı yasaklanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu, Ukrayna’da plastik poşet kullanımını kısıtlayan 2051-1 sayılı yasa taslağının ikinci okumasını da geçirdi. Tasarı, çevre dostu olmadıkları için Ukrayna’da plastik poşet satışını yasaklamayı teklif ediyor.

Yasa tasarısı neler getiriyor?

  • 1 Ocak 2022’den itibaren mağazalarda ve restoranlarda plastik poşetlerin (50 mikrona kadar olan poşetler ) satışının yasaklanması .
  • Bu yasak, biyolojik olarak parçalanabilen plastik torbalar ve 225 mm genişliğe kadar (yan kıvrımlar olmadan), 345 mm derinliğe (yan kıvrımlar dahil), 450 mm uzunluğa kadar (saplar dahil), taze balık, et içeren ultra hafif torbalar için geçerli değildir paketlenir veya taşınır, dökme ürünler, buz vb.
  • 1 Ocak 2022’den itibaren mağazalarda ve restoranlarda okso-bozunur (okso-biyolojik olarak parçalanabilen) plastik poşetlerin satışının yasaklanması.
  • Alıcıları bu tür paketleri satın almaya ikna etme yasağı.
  • Biyolojik olarak parçalanabilen torbaların üretimini teşvik etmek.

Hangi paketler yasaklanacak

Kanun taslağı, geleneksel plastik poşetlerin satışına ek olarak, okso-biyolojik olarak parçalanabilen poşetlerin satışını da kısıtlamaktadır. Bu torbalar %99 normal polietilen ve %1 okso-bozunur safsızlıktadır. Bu safsızlıklar, oksijen ve ultraviyole ışığa maruz kaldığında daha hızlı bozunmak için polimerik malzemelere eklenen metal bazlı katkı maddeleridir. Böyle bir poşet bir yığının altında iken bozulmamaktadır.

Tasarıyı hazırlayanlar, kompostlanabilir paketlerle bunlara karşı çıkıyor. Organik malzemelerden (bitki, hayvan, mikrobiyolojik) yapılırlar. Bu tür torbalar hem oksijene doymuş bir ortamda hem de sınırlı oksijen erişimi olan bir ortamda ayrışır. Genellikle nişasta veya selülozdan yapılırlar, çevre dostudurlar ve hatta ev kompost çukurlarında ayrışabilirler.

Neden önemli?

Tasarıya ilişkin açıklayıcı not metnine göre, her Ukraynalı bir yılda yaklaşık 500 plastik torba kullanıyor (ve AB’de bu rakam ortalama 90 torba). Bu tür paketlerin yalnızca yaklaşık %6’sı geri dönüşüme gönderilmektedir, yani Ukrayna’da yılda kişi başına yaklaşık 500 poşet çöpe atılmaktadır. Plastik poşetlerin satışına getirilen kısıtlamalar bu sorunu kısmen çözebilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version