Ruslar Donbass’taki savunmayı kırmaya ve Mariupol’u ele geçirmeye odaklanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: REUTERS

Rus birlikleri, Lugansk ve Donetsk bölgelerindeki Ukrayna birliklerinin savunmasını kırmaya ve Mariupol üzerinde tam kontrol kurmaya odaklandı. Aynı zamanda Nikolayev şehrinde sivil hedefleri bombalamayı bırakmıyor.

Ukrayna Genelkurmay’ın sabah özetinde belirtildiğine göre;

Donetsk bölgesinde Ruslar, Avdiivka, Maryinka, Toretsk, Niu York ve Vuhledar’ı topçu ve Grad’larla bombalıyor.

Lugansk bölgesinde Kremennaya ve Popasnaya kentlerinde çatışmalar yaşanıyor. Ancak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu bölgeler üzerinde kontrolü elinde tutuyor. Neredeyse tüm altyapı yok edildi.

Dnipropetrovsk bölgesinde, geceleri hava saldırılarına ek olarak, düşman Herson bölgesi sınırındaki “Grad” yerleşim yerlerinden ateş etti.

Harkov’da gece boyu alarmlar çalındı, Rus birlikleri yerleşim alanlarını bombaladı. İzyum yönünde çatışmalar şiddetlendi.

BM: Ukrayna’da ateşkes şu anda ufukta görünmüyor

Zaporoje bölgesinde de, işgalci güçlerin belirli bölgelerde yoğunlaşması devam ediyor.

Yujnobugskiy yönünde, düşmanın ana çabaları Herson bölgesinin idari sınırına çıkışta yoğunlaşıyor.

Taktik durumu iyileştirmek için işgalciler Aleksandrovka yerleşim bölgesinde operasyonlar yürütmeye çalışıyorlar.

Slobojanskiy yönünde, belirli bir kuvvet bileşimi ile Harkov şehrini kısmen engellemeye devam ediyor.

Mevcut bilgilere göre, bir hava savunma sistemi oluşturmak için, Tor hava savunma sisteminin ek uçaksavar füzesi parçalarını Harkov bölgesine aktarıyor. Aynı zamanda, S-400 ve S-300 uçaksavar füze taburları, Ukrayna ile Belgorod bölgesinin sınır bölgelerine, ana komuta karakollarını ve arka bölgeleri kapsayacak şekilde yerleştirildi.

İzyum yönünde, Severskiy Donetsk Nehri’nin sol kıyısında saldırıları yürütüyor. Grubun saldırgan eylemlerini belirtilen yönde desteklemek için, roket ve topçuları için bir ana ve yedek ateşleme pozisyonları sistemi yarattı.

Donetsk ve Tauride yönlerinde, Rus işgalciler tüm temas hattı boyunca saldırı operasyonlarını hızlandırdı.

Savaşın yeni aşaması

Belarus’un güneyinden Kiev bölgesi, Sumi bölgesi ve Çernigov bölgesine yapılan başarısız bir saldırının ardından, mağlup edilen düşman birlikleri orijinal konumlarına çekilmeye ve yeniden toplanmaya zorlandı.

Rusya Federasyonu’nun ana çabaları, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin toprakları üzerinde tam kontrol sağlamaya ve daha önce işgal edilen bölgeyi korumaya odaklanıyor.

İşgalciler 5 bin çocuğu Mariupol’dan Rusya’ya götürdü

Aynı zamanda, Mariupol’un ablukası ve bombardımanı ve diğer şehirlere Rus füze saldırıları devam ediyor.

18 Nisan’da savaşın yeni bir aşamasının başladığı biliniyordu. Donetsk, Lugansk ve Harkov bölgelerinin neredeyse tüm cephe hattı boyunca işgalciler Ukrayna savunmasını kırmaya çalıştılar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version