Putin, Rusları uzun süreli bir savaşa mı hazırlıyor? İsveç’i de tehdit etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Federasyonu lideri Vladimir Putin, Ukrayna’da uzun süreli bir saldırı savaşının koşullarını yaratıyor ve Ukrayna’daki özel harekatın “uzun bir süreç” olabileceğini ve başarısının yeni bölgeleri ülkesine katmak olduğunu ilan ediyor. Büyük Petro’nun 350’inci doğum günü etkinliklerinde konuşan Putin, üstü kapalı bir şekilde İsveç’i de tehdit etti.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) analistleri Sivil Toplumu ve İnsan Haklarını Geliştirme Konseyi ile yaptığı toplantıda Putin’in kendisini Rus Çarı Birinci Petro ile karşılaştırdığına dikkat çekerek, Rusya’nın artık Büyük Petro’nun savaştığı Azak Denizi’ni kontrol ettiğine dikkat çekiyor.

ISW, “Rus imparatorluk tarihine böyle bir dönüşü, Putin’in Ukrayna’daki mevcut hedeflerini açıkça emperyalist ve hala maksimalist olarak tanımlıyor. Putin, Rus yerel izleyicilerini Ukrayna’da ek Ukrayna topraklarını fethetmeyi amaçlayan uzun ve yorucu bir savaş beklemeye zorluyor.” dedi.

ISW ayrıca, Ukrayna’yı Suriye ile karşılaştıran Rus blog yazarlarından birinin, Rus birliklerinin operasyonun başlamasından sadece yıllar sonra savaş alanında zaferler kazanmaya başladığını belirten sözlerini aktardı.

Analistler, Kremlin’in, Rus kuvvetlerinin birincil hedeflerini güvence altına alıp, yazdan bu yana yapamadığı Ukrayna’daki savaşı uzatmak için bilgi koşulları oluşturduğuna inanıyor.

Ayrıca Putin, nükleer savaş tehdidinin arttığını ancak Rusya’nın nükleer silah kullanan ilk ülke olmayacağını belirtti. Ayrıca Putin, Rusya’nın nükleer silahları ilk kullanan ülke olmayacağını, ikinci de olmayacağını sözlerine ekledi. Putin, Rusya’nın nükleer doktrininin nefsi müdafaaya dayandığını yineledi ve Rusya’nın nükleer silah kullanmasının misilleme olacağını söyledi. Putin ayrıca Rusya’nın “deli” olmadığını ve nükleer silahların gücünün kesinlikle farkında olduğunu, ancak onları “kullanmayacağını” vurguladı.

Analistler, “Putin, Rus imparatorluğunu şu ya da bu şekilde yeniden inşa etmeyi de içeren hedeflerinden geri adım atmak şöyle dursun, saldırı operasyonlarını kısa bir süreliğine bile olsa durdurarak iç ivmeyi kaybetme riskini almaya isteksiz görünüyor” diyorlar.

Rus Çarı Büyük Petro’nun 350’inci doğum günü etkinliklerinde konuşan Putin, üstü kapalı bir şekilde İsveç’i de tehdit etti

Hem liberal hem de muhafazakâr Ruslar tarafından sevilen Büyük Petro, 43 yıl süren hükümdarlığı boyunca, İsveç’ten fethettiği topraklar üzerine ülkenin yeni başkenti Putin’in de memleketi olan St. Petersburg’u inşa etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki eylemlerini Rus çarı Büyük Petro’nun 18. yüzyılda İsveç’e karşı yürüttüğü savaş sırasında Baltık kıyılarını fethetmesine benzetti.

Günümüz Estonya’sında gerçekleşen Narva Savaşı’na atıfta bulunan Putin, “Neden oraya gitti? Bize ait olanı geri almak için. Ancak aldığı şey onlardan alınmış bir şey değildi. Aslında Rusya’nın olanı Rusya’ya geri verdi. Yaptığı tam olarak buydu. Görünüşe göre Rusya’nın olanı geri almak ve ülkeyi güçlendirmek de bize düştü. Ve bu değerlerin varlığımızın temelini oluşturduğu gerçeğinden yola çıkarsak, karşı karşıya olduğumuz sorunları çözmeyi kesinlikle başaracağız.” dedi.

Ukraynalı mültecilerin yarısı savaştan sonra Polonya ve Almanya’da kalmayı planlıyor

Putin’in bu sözleri, uluslararası basında üstü kapalı tehdit olarak yankı bulurken, Ukrayna’dan sonra Estonya, İsveç ve Finlandiya dahil olmak üzere Baltık’ta savaş başlayabileceğine dair korkuları da su yüzüne çıkardı.

Putin’in konuşması sırasında özellikle İsveç ile ilgili konuyu anlatırken sürekli olarak gülümsemesi de dikkat çekti. Putin’in alaycı tavrı uluslararası basında gündem oldu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version