Putin, ABD’deki başkanlık seçimlerinden önce Ukrayna’da ateşkese gitmeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Kremlin Rusya / Twitter

Rus lider Vladimir Putin, Kasım 2024’teki ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarına kadar Ukrayna ile barış görüşmelerini kabul etmeyecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Reuters’e yaptığı yorumda yetkililerin eski başkan Donald Trump’ın potansiyel zaferinin Kiev’in Batı’dan gelen desteğini baltalayabileceğinden korktuğunu belirterek “Putin’in seçimlerimizin sonuçlarını görmeden ateşkese ya da yapıcı bir diyaloğa girmeyeceğini düşünüyorum.” dedi.

Kişisel bir görüş mü yoksa ABD hükümetinin pozisyonunu mu ifade ettiği sorulduğunda yetkili, bunun “ortak bir görüş” olduğunu söyledi.

Kasım ortasında yapılan bir anket, Trump ile ABD Başkanı Joe Biden arasında sıkı bir yarış olduğunu ve Trump’ın Biden’ın %51 ila %49 önünde olduğunu gösterdi.

Trump, Ukrayna’daki savaşı hızla sona erdirme sözü verdi

ABD’nin 45’inci başkanı ve bir sonraki seçimlerdeki başkan adaylarından biri olan Donald Trump, 2024’teki başkanlık seçimlerini kazanması halinde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı hızla bitireceğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskyiy, eski ABD başkanının Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirmenin bir yolunu bulması halinde Donald Trump’a “barış planını” kamuoyuyla paylaşma çağrısında bulundu.

Aynı zamanda cumhurbaşkanı, işgal altındaki topraklardan vazgeçmeyi içeren herhangi bir barış planının Ukrayna için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Kimse Putin’e ateşkes teklif etmiyor

Şu anda kimsenin Putin’e ateşkes teklif etmediğini belirtmek gerekir. Kiev’in resmi tutumu, Rusya Federasyonu’nun askerlerini 1991 sınırına çekmesi gerektiği yönünde.

Zelenskiy de dahil olmak üzere Ukraynalı yetkililerin, Ukrayna topraklarının tamamen işgalden kurtulmasına kadar Rusya ile her türlü müzakereyi reddedeceklerini defalarca ifade ettiklerini hatırlatalım. 23 Ağustos’ta Verkhovna Rada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı, saldırgan devlete herhangi bir toprak tavizi vererek sona erdirmenin kabul edilemezliğine ilişkin bir bildiriyi kabul etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aynı zamanda, 30 Eylül 2022’de Putin, Rusya’nın bizzat Rusya tarafından işgal edilen Zaporoje ve Herson bölgelerinin “bağımsızlığını” tanımasına ilişkin kararnameleri imzaladığında, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi bunun imkansızlığını açıkladı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com

Exit mobile version