ISW: Bahmut’u ele geçiremedikçe Rus ordusu Ukrayna’ya giremeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus ordusunun, Bahmut’u (Donetsk bölgesi) işgali durumunda, savaş alanında operasyonel bir etki yaratma ve Ukrayna içlerine doğru ilerleme şansı da aslında yoktur. 6 Mart’ta Ukrayna askeri komutanlığı bu hattı sonuna kadar tutma kararı aldı.

İşgalcilerin, uygun manevraları yapmak için yeterli mekanize kuvvete sahip olmadıklarını belirten Amerikan Savaş Araştırmaları Enstirüsü (ISW) analistleri “Rus birliklerinin 10 aylık saldırılardan sonra taktik bir zaferden fazlasını kazanması pek olası değil.” dedi.

Raporda ayrıca, Rus birliklerinin Bahmut bölgesindeki küçük taktik başarılarının, Rusların, düşmanın önden saldırılarda kullandığı piyade aracılığıyla sınırlı bir taktik avantaj elde etme kabiliyetine tanıklık ettiği değerlendirildi.

Daha önce Enstitü, Rus ordusunun ilerlemesi için iki olası yol olduğunu kaydetmişti: Kostiantinivka yönüne (Bahmut’a yaklaşık 20 km) veya Sloviansk-Kramatorsk yönüne (Bahmut’un yaklaşık 40 km kuzeybatısında). Aynı zamanda, düşman bunlardan yalnızca birine saldırı başlatabilir çünkü Ukrayna birlikleri bu iki yönü de güçlendirdi.

Bahmut’un ele geçirilmesi işgalcilerin Ukrayna’ya girmesine izin verebilir

Bir gün önce Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’nin Bahmut’un savunmasına devam etme kararıyla ilgili yetkililerin ve askeri liderliğin tutumunu açıklamıştı. 6 Mart’ta başkomutanlık toplantısında Ukrayna generalleri bu konuda anlaştılar.

Zelenskiy’e göre, Bahhmut’un işgali durumunda Rus birlikleri için Donetsk bölgesindeki diğer yerleşim bölgelerine giden yol açılacak. Özellikle Kramatorsk ve Sloviansk’a. Ukrayna lideri, bu nedenle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bu cephe hattında savunmasının Ukrayna ordusu adına önemli bir taktik adım olduğunu kaydetti.

Daha önce Alman istihbaratı da, Bahmut’un Rusya Federasyonu tarafından ele geçirilme risklerini de bildirmişti. Bu şehrin teslim edilmesinin Ukrayna ordusu için gerçek bir felakete dönüşebileceğini ve ardından Rusların sonraki sınırlara geçeceğini ifade etmişlerdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version