ABD, Ukrayna’ya uzun süre Patriot füzeleri sağlayamayacağı konusunda uyardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri -Hava Kuvvetleri

Beyaz Saray ve Pentagon temsilcileri, Kiev’i, başta Kincal olmak üzere Rus balistik ve aerobalistik füzelerini vurabilen Ukrayna Patriot hava savunma sistemleri için yakında füze sağlayamayacakları konusunda uyardı .

New York Times makalesi ABD tarafından sağlanan hava savunma sistemlerinin, Ukrayna’nın Rus saldırılarına karşı savunmasını güçlendirmesine, özellikle de Kiev’e birkaç dakika içinde ulaşan balistik füzeleri vurmasına yardımcı olduğunu yazıyor.

Böylece Patriot sayesinde 11 Aralık sabahı başkente yapılan saldırı püskürtüldü.

Patriot bataryası komutanı Binbaşı Vladimir (güvenlik nedeniyle yalnızca ilk adı kullanıldı), ekibinin daha sonra Kiev yakınlarındaki bir mobil kontrol merkezinden Rus füzelerinin salvolarını takip ettiğini ve Patriot algoritmalarının bunların hızını, irtifasını ve amaçlanan rotayı hesapladığını söyledi. Bu sayede hava savunma füzeleri Rus füzelerini birbiri ardına düşürdü.

Binbaşı, “Patriot’un balistik füzeleri etkili bir şekilde vurabilen birkaç sistemden biri olduğu ve balistik füzelerin en fazla can kaybına yol açtığı gözönüne alındığında, savaş sırasında kurtarılan hayat sayısının binleri bulduğunu düşünüyorum” dedi.

O gece başarılıydı ancak Rusya, Ukrayna hava savunmasını atlatmak için yeni silah ve yörünge kombinasyonları arayarak saldırılarını hızlandırıyor.

NYT makalesinde “Bu saldırılar, Ukrayna’nın acil hava savunma ihtiyacının altını daha da çizdi” denildi.

Yayın, 29 Aralık’ta Rusya’nın Ukrayna’ya 120’den fazla füze ateşleyerek 30’u Kiev’de olmak üzere en az 44 kişiyi öldürdüğünü hatırlattı. Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin açıklamalarına göre yılbaşı gecesi 90 Rus İHA’sından 87’si düşürüldü. Ve 2 Ocak’ta Rusya, Kiev ve diğer şehirlere en az 99 füze ve 35 insansız hava aracı ateşleyerek en az beş kişiyi öldürdü ve düzinelerce kişiyi yaraladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 2 Ocak’ta Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna’ya 500’den fazla füze ve insansız hava aracı fırlattığını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ancak NYT’nin yazdığına göre Beyaz Saray ve Pentagon temsilcileri, ABD’nin yakında Ukrayna Patriot bataryalarına yeni önleme füzeleri sağlayamayacağı konusunda uyardı. Yayına göre böyle bir füzenin maliyeti 2 ila 4 milyon dolar arasında değişebiliyor.

Makalede belirtildiği gibi Ukrayna, ortaklarından, insan tarafından taşınabilen Stinger ve Alman Gepard gibi kısa menzilli hava savunma sistemlerinden, 100 km’ye yakın mesafedeki hedefleri vurabilen Fransız SAMP/T ya da Amerikan-Norveç hava savunma sistemi NASAMS gibi karmaşık uzun menzilli sistemlere kadar çeşitli hava savunma sistemleri aldı.

Yalnızca Patriot balistik füzelere karşı koymak için tasarlanmıştır.

Makalenin yazarı, Ukrayna’nın 2022 işgalinin başlangıcında Rusya’nın hava üstünlüğü kazanmasını engellemesine rağmen, Ukrayna’nın Patriot’u almadan önce balistik füzeleri vuracak hiçbir şeyi olmadığını belirtiyor.

2022’de Rus saldırıları Ukrayna genelinde kritik altyapıyı yok ederken, ABD Kongresi Kiev’e ilk Patriot bataryasının sağlanmasını onayladı.

Binbaşı Vladimir, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk Patriot tatbikatına katılanlar arasındaydı. Polonya’da iki hafta daha eğitim gördükten sonra Ukrayna’ya döndü.

Ve birkaç gün sonra, kendisi ve ekibi savaşta hava savunma sistemini test etti: ardından 4 Mayıs 2023’te Ukrayna, Vladimir Putin’in “yenilmez” olarak nitelendirdiği ilk Rus aeroballistik füzesi Kincal’ı Kiev üzerinde düşürmeyi başardıklarını belirterek “Oldukça beklenmedik bir şeydi. Tatbikatlardan yeni gelmiştik ve tam olarak neyi yok ettiğimizi tam olarak anlamamıştık. Daha sonra bunu öğrendiğimizde ortaklarımızın bize sağladığı ekipmanlara olan güvenimiz arttı” diye anımsıyor.

Mayıs ve Haziran aylarında, insansız hava araçları, seyir füzeleri, balistik füzeler ve aerobalistik füzeler kullanılarak Ukrayna’ya yapılan en büyük saldırılarda, iki Patriot bataryası, Rusya’nın Kiev’e ateşlediği 34 balistik füzenin tamamını düşürdü.

Vladimir, “Adamların fırlatıcıları yeniden doldurmaya zar zor zamanları olduğu günler vardı” dedi.

Yayın, Rusya’nın çeşitli araçları birleştirip füzeleri ve İHA’ları farklı yörüngelere fırlattığı karmaşık bombalamalara karşı korunmada Patriot’un eşit derecede önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Ayrıca Ruslar, Ukrayna hava savunmasını şaşırtmak için tuzak hedefler kullanıyor.

Ancak güçlü Patriot radarının 150 km’den fazla menzili var ve aynı anda 100’e kadar hedefi takip edebiliyor. Ayrıca radar elektronik girişime karşı dayanıklıdır.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri merkez komutanlığı sözcüsü Yarbay Lyubov Kinal, geçtiğimiz yıl boyunca Ukrayna’nın, diğer sistemleri kullanan hava savunma birimlerinin Patriot ve diğer gelişmiş radarlar tarafından toplanan bilgileri kullanmasına olanak tanıyan “birleşik bir etkileşim sistemi” oluşturduğunu söyleyerek “Hepimiz tek bir organizma olarak çalışıyoruz” diyor.

Düşman tarafından tespit edilmemesi için sistem unsurlarının sürekli yer değiştirdiğini de sözlerine ekledi.

Bir Patriot bataryasının çalıştırılması ve bakımı için en az 70 eğitimli kişiden oluşan birlik gerekir, ancak savaş koşullarında görev yapmak için kontrol istasyonunda yalnızca iki veya üç askere ihtiyaç vardır.

Binbaşı Vladimir, alarm çaldığında tam bir savaş gücünün geldiğini söylüyor. Beş dakikadan kısa sürede toplanabileceklerini söyledi.

Ancak NYT, Ukrayna’nın Patriot’un yardımıyla korunmasının, yatağın yalnızca bir kısmını kaplayan bir battaniye gibi, hala sınırlı olduğunu yazıyor.

Binbaşı Vladimir, “Kiev’i savunabildik ama aynı zamanda Odessa’da bunu yapamadık” diyor.

Artık Ukraynalı komutanlar ellerinde hangi silahların olacağını bilmeden geleceğe yönelik planlar yapmaya çalışıyor.

Binbaşı Vladimir şunu belirtiyor: “Yabancı ortaklarımız sayesinde devletin üzerinde bir kalkan oluşturmayı başardık. Ancak yabancı ortaklarımız bize sırt çevirirse, insanların barınaklarından çıkmadığı ve Rusların şehirlerimizi tamamen harabeye çevirmeye çalıştığı savaşın başlangıcına döneriz.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version