ABD, Rusya Federasyonu’nun dondurulan varlıklarından Ukrayna’ya 50 milyar dolar ayırmayı teklif etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD, Ukrayna’ya 50 milyar dolara kadar yardım sağlayacak bir grup müttefike liderlik etmek için yakın ortaklarıyla görüşmelerde bulunuyor. Plan, kurtarma paketinin geri ödenmesi için dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kârları kullanacak.

Bloomberg’in yazdığına göre, dondurulan ve esas olarak Avrupa’da faiz tahakkuk eden egemen Rus varlıklarından elde edilen öngörülemeyen kârlar pahasına ortaya çıkmış büyük maliyetler geri ödenecek.

Plan, G7 ülkeleri tarafından tartışılırken, teklife aşina olan kaynaklara göre ABD, Haziran ayında İtalya’da yapılacak G-7 liderleri toplantısında bir anlaşma için bastırıyor. Konuyla ilgili tartışmaların zor olduğunu ve anlaşmaya varmanın aylar sürebileceği de belirtildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Plan, Kongre’nin Nisan ayında Kiev’e yapılacak 61 milyar dolarlık yardımı onaylamasının ardından, partiler arası anlaşmazlıklar nedeniyle birkaç ay ertelenen Washington’dan güçlü bir destek sinyali veriyor. Hareket aynı zamanda Avrupa Birliği’nin dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımına yönelik itirazlarını geri çekmesi için yeni bir baskı oluşturacak.

ABD’nin veya G7 ülkelerinin bir kısmının, AB’nin dondurulmuş varlıkları kullanarak geri ödeyeceği yardım için para sağlayacağını öngören bu tür teklifler sorulduğunda, ABD Hazine Bakanı Janet Yellenistediğimiz şey bu ve tartışıyoruz” şeklinde açıklayarak “İdeal olarak, yalnızca ABD’nin değil, tüm G7’nin buna katıldığını görmek isteriz” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version