Zelenskiy’nin üç saat süren basın toplantısından notlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından 20 Mayıs’ta Kiev’de bir basın toplantısı düzenlendi. Zelenskiy, yaklaşık üç saat süresince gazetecilerin sorularını cevapladı.

Rüya ülkesi kurmak istiyorum

Zelenskiy bir rüya ülkesi kurmak istediğini söyledi.

Ülkeyi kelimenin tam anlamıyla inşa edeceğiz, bazı endüstrileri sıfırdan kurmaya başlayacağız” dedi.

Zelenskiy’nin bir numaralı önceliği ise oligarksız bir ülke inşa etmektir.

“Sanırım ilk sonuçları zaten hissediyorsunuz. Forbes’te yayınlanan yüzlercesi için değil, 40 milyon için bir ülke inşa ediyoruz … egemenliğini bağımsız olarak savunan bir ülke. Herkesin kanun önünde eşit olacağı bir ülke inşa ediyoruz.” diye ekledi.

Ayrıca “Savaşsız bir ülke inşa ediyoruz. Zor bir yol, çok hızlı değil. Bu dünyayı tuğla tuğla bir araya getiriyoruz. Bu dünya sonsuza kadar güçlü olmalı. Ordumuzun gücüne bağlı.” dedi.

Ayrıca Zelenskiy, bağımsızlığın 30. yıldönümü münasebetiyle bir dizi etkinlik de duyurdu. Özellikle 24 Ağustos’ta Kiev’de bir geçit töreni planlandığını ve 23 Ağustos’ta Kırım platformunun zirvesinden bahsetti.

Savaş ve Putin hakkında

Zelenskiy, savaş sorununun çözülmesinin en öncelikli konu olduğunu ancak bu sürecin uzun sürdüğünü kaydetti.

“Normandiya formatında daha ileri gideceğimizi anlıyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüm, bizi daha fazla desteklemeleri gerektiğini düşünüyorum. Son zamanlarda güçlerini biraz zayıflattıklarına inanıyorum ” dedi.

Zelenskiy, Putin ile görüşme önerisini de hatırlattı.

Aynı zamanda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında ne düşündüğü sorusuna da bir tırmanışı kışkırtmamak için cevap vermedi.

Oligarklar hakkında

Zelenskiy, “Deoligarklaştırma yasasının her kuralı için ayrıntılı bir yaklaşım sergiliyoruz, bunun önümüzdeki hafta ortaya çıkacağını düşünüyorum. Büyük işletmeleri öldürmek istemiyoruz, ancak Ukrayna’daki oligarşik sistemin etkisini öldürüyoruz.” dedi, ancak bu yasanın uygulanacağı kişilerin isimlerini vermeyi reddetti.

Başkan, “Adlarını vermeyeceğim, kimseden korkmuyorum.” dedi.

Ekibinin kompozisyonu hakkında

“Yeni yüzler deneyimlendi ve çoktan yaşlandılar. Vladimir Groisman, Arseniy Yatsenyuk ve Yulia Timoşenko gibi güçlü deneyime sahip insanları kastediyorsanız, bu tür insanları görmezsiniz (başkanlık takımını kastediyor) ” diye not etti.

Bakanların istifası üzerine

Zelenskiy, başbakanın Maksim Stepanov ile çalışamayacağını söyledi. Buna ek olarak, cumhurbaşkanına göre, Stepanov’un baş sağlık doktoru Viktor Lyaşko ile bir çatışması vardı.

Vladislav Krikliy‘e gelince, Zelenskiy takımda kalacağını ve yeni bir pozisyon alacağını açıkladı, ancak hangisi olduğunu belirtmedi.

Kliçko hakkında

Zelenskiy, Kiev Şehir Devleti İdaresi başkanının cumhurbaşkanı gibi davranmak istediğini belirterek “Ve o (Vitaliy Kliçko‘yu kastediyor) bunu istiyor ya da istemiyor. Ve kolluk kuvvetleri meselesi var, devam eden aramalar var, bu yüzden bütçeden para çalmak gerekli değildi … Çok yanlış davranıyor. Doğru soru şu: Benden ne istiyor? Sürekli bana yazıyor, beni görmek istiyor.” dedi.

Zelenskiy, Kliçko’yu yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir rakip olarak görüp görmediği sorusuna , “Ofis başkanım rüşvet almıyor, bu yüzden biz rakip değiliz.” diye ekledi.

Ekip temizliği hakkında

“Hırsız değillerse insanlara her zaman ikinci bir şans verilmelidir. İnsanlara her zaman ikinci bir şans veriyorum, bazen daha sonra pişman oluyorum … Nikolay Tişçenko‘ya (kendi partisinden milletvekilini kastediyor) delince, gerçekten bazı adımlarından utanıyordum. O bir yetişkinti, sorumluluğu kendisi üstlenmeli … Partinin doğru olanı yaptığını, ona bir şans daha verdiğini düşünüyorum.” dedi.

Donbass’ta sorunun çözümü hakkında

Zelenskiy, Normandiya formatı dışında henüz başka bir platform olmadığını kaydetti. Ortakların kendisini tam olarak desteklediğini ve bir alternatif görmediğini de sözlerine ekledi. Zelenskiy’e göre Normandiya formatına ek olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan bir görüşme yapılacak ve ABD’yi Donbass müzakerelerine dahil etme olasılığı üzerinde çalışılıyor.

Ayrıca, tırmanma olasılığının her zaman mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.

Şu anda Rus askeri personel sayısında çok yavaş bir azalma görüyoruz. Bu tür bir gerilim en azından tatbikatların sonuna kadar (Rusya Federasyonu askeri tatbikatları) yani Eylül ayına kadar olabilir.”

Putin’in Rusya Federasyonu başkanı iken Donbass’taki savaşın sona ermesi gerektiğini de belirtti.

Donbass sorununun Ukrayna genel referandumuna da sunulabileceğini reddetmedi.

İkinci dönem hakkında

Zelenskiy, ilk dönemin henüz yarısı bile dolmadığı için ikinci bir dönem için devam edip etmeyeceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtti.

Büyük ölçüde söz verdiğim ve yapamadığım şeylerin yüzdesine bağlı olacak.” dedi.

Kuzey Akım 2 hakkında

Ona göre, Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeden sonra, Kuzey Akım 2’ye yönelik yaptırımların kaldırılma riski var.

Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptırımları kaldırması için baskı yapabilecekleri büyük bir risk durumu var. Bunun ABD için, şahsen Biden için bir kayıp olacağına inanıyorum. Bunu açıkça söylüyorum. Bu, Rusya için ciddi bir jeopolitik zafer olacak.” dedi..

Axios, Reuters ve Bloomberg gibi daha önceki yayınların, Beyaz Saray’ın Kuzey Akım 2’ye yönelik yaptırımlardan feragat etmeyi planladığını yazdığına dikkat edin. Bunun, Biden yönetiminin Rusya boru hattı üzerinden Almanya ile ilişkilerini tehlikeye atmak istemediği anlamına gelebileceğini yazdılar.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Biden’in Kuzey Akım 2 konusunda Almanya’ya doğru bir adım attığını resmen duyurdu, ancak iki ülkenin projeye ilişkin görüşleri hala farklı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com