Zelenskiy’den Rusya’ya G8 Tepkisi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Kırım’ın Ukrayna’ya dönmesinin, Donbas’taki mücadelenin sona ermesinin ve siyasi mahkumların ve tutulan denizcilerin serbest bırakılmasının Rusya’nın G8’e dönmeye hazır olduğunun bir işareti olacağını söyledi.

Zelenskiy Facebook sayfasında “İşgal altındaki Kırım’ın dönüşü, Donbass’taki düşmanlıkların sona ermesi ve Kremlin’in elinde tuttuğu 100’den fazla siyasi mahkumun ve Ukraynalı denizcilerin serbest bırakılması, Rusya’nın bir kez daha yüksek diplomasi gündeminde yer almaya hazır olduğuna dair gerçek bir sinyal olacak” şeklinde yazdı.

Ukrayna cumhurbaşkanı “Rusya’nın G8’in bir parçası olmasının askıya alınmasından sonra Mart 2014’ten bu yana hiçbir şeyin değişmediğini” belirtti.

Ayrıca, Ukrayna’yı toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumasını desteklemeye devam eden ülkelere şükranlarını dile getirdi.

Ayrıca bakınız: Zelenskiy: Ukrayna Toprak Reformunu Yıl Sonuna Kadar Gerçekleştirecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede, bazı sorunların çözülmesi halinde Rusya’nın G8’e dönebileceğini ifade etmişti.

G7 ülkeleri dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya’dan oluşmaktadır. 1998’den 2014’e kadar 8 ülkenin üye olduğu ve G8 olarak bilinen grup, 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakı nedeniyle topluluktan çıkarılması sonucu G7 olarak anılıyordu.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com