Zelenskiy’den kilitlenme durumunda işletmelere 5 farklı paket desteği

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, yakın gelecekte işletmeler ve vatandaşlara karantina koşulları altında, özellikle tek seferlik mali yardım konusunda yardım yasalarının meclise sunulacağını söyledi. Küçük işletmelere 8 bin UAH hızlı destek verilecek.

Zelenskiy “Yakın gelecekte, parlamentoya aşağıdakileri sağlayacak yasalar çıkarılacak: artan karantina nedeniyle faaliyet alanı yasağa tabi olanlara tek seferlik mali yardım. Örneğin kafenizi kapatmak zorundaysanız, kafeterya kapandığı için siz veya çalışanınız işsiz kaldıysa, 8 bin grivna tutarında yardım alabilirsiniz.” dedi.

Zelenskiy, bu tür bir yardımı almak için üç basit adım atılması gerektiğini açıkladı: Diya uygulamasına gidin, kısa verileri ve bir banka kartı numarası girin.

“Veri doğrulama sonrasında birkaç gün içerisinde, 8 bin UAH kartınıza gelecek.” dedi.

Hesaplamalara göre, 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı bu program kapsamında yardım alabilecek ve toplam tutarı yaklaşık 10 milyar UAH olacak.

Cumhurbaşkanı ayrıca, ikinci pakette, işleri korumak için ticari kuruluşlara maddi yardım olduğunu söyledi.

“Bir kafenin sahibiyseniz ve kapatmadıysanız, ancak karantina nedeniyle çalışma saatlerinizi azalttıysanız, kimseyi kovmadıysanız, ancak bazı işçiler zorunlu izne gönderildiyse, bu tür işçilere ödeme yapmak için yardım alabilirsiniz. Bu, 8 bin UAH’a varan miktarda saatle orantılı bir miktar olacaktır.” dedi.

Zelenskiy’ye göre üçüncü paket, tek bir sosyal katkı (ERU) ödemelerinin devlet tarafından karşılanması olacak. Bu, yaklaşık 120 bin tüzel kişilik için yaklaşık 1,5 milyar UAH’dir.

Başkan şunu açıkladı: Karantina artışından dolayı, bir veya başka bir girişimcinin faaliyetleri yasaklanırsa, çalışanları için sosyal katkı payı(ERU) ödediği için tazminat alır. Örneğin, beş kişilik bir kadroya sahip küçük bir kafe 8,000-10,000 UAH tazminat alabilecektir.

Zelenskiy ayrıca dördüncü paket olarak 3.6 bin UAH’a kadar olan yaklaşık 4 milyon vatandaş için vergi borcunun geri ödendiğini açıkladı.

Beşinci pakette de yardım alanı vergi affı olacak: Kısıtlayıcı önlemlerin güçlendirilmesiyle, birinci gruptan 200 bin bireysel girişimci, ERU’lar dahil tüm vergi ve ücretleri ödemekten muaf tutulacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com