Zelenskiy’den Çernobil, paskalya ve koronavirüs mücadelesine dair açıklamalar (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Cumhurbaşkanlığı sitesi üzerinden Ukraynalılara seslendi. Konuşmasında Çernobil dışlama bölgesinde son duruma, Paskalya Kutlaması ve koronavirüs ile mücadeleye değindi.

Ukrhaber olarak Zelenskiy’nin konuşmasının Türkçesini veriyoruz:

Hepinizi iyi dileklerimle selamlıyorum sevgili Ukraynalılar!

Öncelikle geleneksel olarak koronavirüse karşı mücadelemiz ile başlayacaktım ancak Çernobil dışlama bölgesindeki orman yangınlarından bahsetmek istiyorum.

Ulusal polis, yangını provoke eden kişiyi zaten gözaltına aldı ve tüm yaptıklarının cezasını görecektir.

Tüm vatandaşlarımzı panik yapmamaya çağırıyorum. 26 Nisan 1986’dan derslerimizi hatırlıyoruz. Ve kimse gerçeği sizden gizleyemez. Gerçek şu ki, durum orada kontrol altında. Başkent ve Kiev bölgesindeki radyasyon normal sınırlar içindedir.

Tabii ki, havayı takip ediyoruz. Ancak on gündür yangınla mücadele eden insanları unutmaya hakkımız yok. Binbeşyüz kişilik kurtarma ekibimiz, uçaklar ve helikopterler de dahil olmak üzere 110 araç, yangın söndürme bölgesinde mücadele etti.

İtfaiyecilerimize ve kurtarıcılarımıza yaptıkları cesur hizmetler için içtenlikle teşekkür ederim. Bütün gün, birilerinin düşüncesiz eylemleri nedeniyle hayatlarını riske atıyorlardı. Neden ot yakamayacağımızı, henüz anlamayan herkese yangın mahallindeki fotoğrafları görmesini şiddetle tavsiye ediyorum,. İtfaiyecilerin yorgun yüzlerini, kanlı, yanmış ellerini görün. Zeki ve yetişkin bir ulus olduğumuza inanıyorum. Ama eğer birisi hala otları yakmayı düşünüyorsa, 153.000 grivna ve hapis cezasına mal olabileceğini bilsin.

Ukrayna’da koronavirüs ile mücadele konusunda.

Bu günlerde koruyucu ekipman ve tıbbi malzeme tedarik etmeye devam eden üç uçağın gelişini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta sekiz kargo uçağının daha Boryspil’e ulaşması planlanıyor.

Ülkeye gerekli her şeyi sağlama işi durmuyor.

Devlet Acil Servis Başkanı, geçen hafta meydana gelen olayları günlük olarak raporlamaktadır. Dün yangın söndürüldü. Nükleer santral, kullanılmış yakıt depolama ve diğer kritik tesisler için tehdit kalmadı. Şu andan itibaren, Dışlama Bölgesi’nde açık şekilde bir yangın görülmemektedir.

Bugün, hastalıkla birlikte mücadele ettiğimiz uluslararası ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum. Her şeyden önce, dostlarımız Çin Halk Cumhuriyeti’nden, Ukrayna tarafı ile verimli işbirlikleri için teşekkür ediyorum. Çünkü tüm sorunlar hızlı ve en önemlisi etkili bir şekilde çözülmektedir. Ayrıca insani yardımlarından dolayı Birleşik Arap Emirlikleri liderliğine minnettarım. Bu, doktorların güvenliği için gerekli yüksek kaliteli bir koruyucu ekipmanı sağladılar. İhtiyacımız olan herşeyi sağlama konusunda destek olan birlikte çalıştığımız diğer devletlere teşekkür ederiz. Kendi adıma, Ukrayna da kendilerine her konuda destek vermeye ve yardım etmeye hazırdır. Bugün, tüm dünya için bir test zamanı ve bence, “her biri kendisi için” kuralına göre yaşamamamız iyi.

İç duruma dönersek, devlet bütçesindeki değişiklikleri kabul ettiği için parlamentoya teşekkür etmek istiyorum. İsimleri iyi bilinen birçok siyasi partinin direnişine rağmen, doktorlarımızı desteklemek, hastaneler sağlamak, emeklilere, fakirlere, girişimcilere ve işlerini kaybedenlere yardım etmek için gerekli değişiklikleri yapmayı başardık. Eminim vatandaşlar halkın yanında duran milletvekillerinin çalışmalarını takdir edeceklerdir.

Diğer şeylerin yanı sıra, bugün koronavirüs için test sayısını artırıyoruz. Şu anda, günlük test sayısı üçe katlandı. Bu çok önemlidir, çünkü virüsün zamanında tespiti, yayılmasını durdurmaya ve Ukraynalıların hayatlarını kurtarmaya yardımcı olur.

Bu yüzden tüm vatandaşları çağırıyorum: Bir hastayla temas kurduysanız veya hastalık belirtileri varsa – bir aile doktoruna danışın. Eğer yoksa – ambulansa. Koronavirüslü olmak ayıp değildir. Lütfen korkma. Ve özellikle bir şekilde yeneceğinizi düşünün. Doktorunuza başvurun ve test olun.

Buna ek olarak, Ukrayna’da hasta istatistiklerini analiz ettiğimizde, son günlerde istikrar görmekteyiz. Sürekli olarak kendi kendini tecrit etmeye bağlı olan vatandaşların bilinci nedeniyle keskin bir sıçrama olmadı. Ve bu devam etmeli. Rahat olmamalıyız. Rahatlamak tehlikelidir. İtalya ve İspanya bugünlerde salgının zirvesini geçtiyse veya geçiyorsa, ilerisi için tanımlayacak bir örneğimiz var. Bu 20 Nisan.

Bu yüzden her Ukraynalı’nın evde kalması Paskalya için çok önemlidir.

Kiev-Pechersk Lavra’daki durumu bildiğinize eminim.

Şu anda, manastırda yaklaşık 100 koronavirüs hastası doğrulandı ve maalesef iki ölüm var.

Tüm hastalara hızlı bir iyileşme diliyoruz.

Ancak tüm bu durum milliyetinizin, cinsiyetinizin veya dininizin koronavirüs için önemli olmadığını gösterir. Hastalığı hafife almamanız ve basitçe tedavi edemeyeceğinizi gösterir. Bu nedenle, bir kez daha, Paskalya tatillerinde evde olmanızı öneriyorum. Anketlere göre, Ukraynalıların neredeyse % 90’ının bunu yapmayı planladığına sevindim.

Ukrayna medya gruplarıyla anlaşmalar yapıldı. Ukrayna televizyon kanallarında tüm kiliselerden ibadet hizmetlerinin bir yayınını görebileceksiniz.

Her birimiz, bu yıl gelenekleri değiştirmek zorunda kalacağımızı biliyoruz. Kendi güvenliğimiz uğruna bunu yapmak ulusun olgunluğu ve bilgeliğidir.

Karantinadaki diğer herşey, Paskalya’daki disiplinli davranışımıza bağlı olacaktır. Daha önce de söylediğim gibi – hepimiz hastalıktan en kısa zamanda kurtulmak, iyi ve geleneksel bir yaz geçirmek istiyoruz. Ortak amaç için birlikte çalışalım ve Paskalya’yı evde kutlayalım.

Bu sadece sepetlerin kutlanması için değil, aynı zamanda geleneksel piknikler ve yürüyüşler için de geçerlidir. Bu yıl değil, lütfen. Kendinizin ve ailenizin, komşularınızın güvenliği için.

Son olarak, Ukrayna İçişleri Bakanlığı eğitim kurumlarının öğrenciler için başlattığı iyi bir girişim hakkında konuşacağım. Gönüllü olarak, yaşlılara ürünler, ilaçlar ve diğer temel malzemeleri teslim etmektedirler.

Bu, ne yapılacağı ve nasıl yardım edileceği hakkında bilgi sağlayan operasyonel merkezler ve sosyal hizmet merkezleri ile birlikte yapılır. Bence bu çok iyi bir örnek. Öğrenci liderlerini bölgenizdeki operasyonel personelle iletişim kurmaya ve onlara yardımcı olmaya çağırıyorum.

Ve geleneksel tavsiye, kendinizi karantinaya almanızdır.

Burada bu linkten Ukrayna kütüphanelerinden büyük bir e-kitap koleksiyonu bulacaksınız. Farklı türlere ve her zevke göre.

Evde kalın ve sağlıklı olun sevgili Ukraynalılar!

Kendimize iyi bak. Ukrayna’yı koruyalım!

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com