Zelenskiy’den 1. yılında açık hava basın toplantısı. 3 saat sürdü.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy 20 Mayıs öğleden sonra başlayan geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi. Mariinskiy Sarayı bahçesinde düzenlenen toplantıda Ukraynalı ve yabancı basın mensupları için bahçede sandalyeler hazırlandı. Toplantı 3 saat sürdü. Koronavirüsten ekonomik duruma, oligarklarla ilişkilerden, bir dönem daha devam etmek isteyip istememesi kadar bir çok konuda kendisine yöneltilen sorulara cevaplar verdi.

Ukrayna için en acil sorunlarla ilgili, özellikle savaş ve barış, koronavirüs ile mücadele, ekonomik krizi aşma ve yoksulluğun üstesinden gelme, personel atamaları, yüksek profilli suçlar ve yetkililer ile siyasi muhalifler ve Ukrayna oligarşisi arasındaki zor ilişkiler ile ilgili birkaç düzine soruya cevap verdi.

Ukrayna’nın koronavirüs mücadelesi

COVID-19, kahramanları ve karantinanın zayıflaması ile mücadele hakkında konuşan Zelenskiy 15 bölgede, koronavirüsle mücadelede ön planda olan doktorların resmi maaşlarının % 300 oranında arttırılarak Mart ayında tamamen ödendiğini söyledi. Vladimir Zelenskiy ödemelerde gecikmeleri “teknik nedenlerle” açıkladı.

Cumhurbaşkanı 22 Mayıs’ta Ukrayna’da şehir ve banliyö ulaşımının başlayacağını doğruladı. 25 Mayıs’tan itibaren ise anaokulları açılacak. Aynı zamanda, devlet başkanına göre, sadece 6 bölge, bölgeler arası ulaşımı sağlamaya hazırdır.

Minsk süreci, barış anlaşması, Putin ve Kırım ile iletişim

Vladimir Zelenskiy’e göre, Ukrayna, Ukrayna vatandaşlığına sahip olmaları ve saldırgan devletin pasaportlarına sahip olmamaları koşuluyla, Minsk’te geçici olarak işgal edilen bölgelerin temsilcileriyle müzakere etmeye hazır. Aynı zamanda, cumhurbaşkanının tahminlerine göre, Minsk Grubu sıfırlandı ve müzakere sürecinin statüsü yükseldi. Bu müzakerelerin ana sonuçlarından biri olarak ise esir olarak tutulan onlarca Ukraynalı vatandaşın serbest bırakılmasını olduğunu düşünüyor. Yeni bir değişim sürecinin gerçekleşeceği konusunda da bilgi verdi.

Ayrıca, Zelenskiy’e göre, Ukrayna ve Avrupa’da karantinanın zayıflamasından sonra, Norman formatının devlet başkanları zirvesi de gerçekleşebilir. Almanya ve Fransa liderleri böyle bir toplantı yapma fikrini desteklemektedir. Tarafların iç sorunları çözmek konusunda yoğunlaşması nedeniyle Rusya Federasyonu Başkanı ile bir teması olmadığını da belirtti. Cumhurbaşkanı, “Artık herkes koronavirüs nedeniyle kendi ülkesiyle meşgul.” dedi.

Vladimir Zelenskiy, aynı zamanda dünya gündeminde sürekli olarak bulunan Donbass’ta barışçıl bir çözümün aksine, Kırım meselesinin uluslararası platformalarda yeterince tartışılmadığını itiraf ederek “Aynı zamanda, uluslararası ortaklarımızın pozisyonları değişmedi: ABD, Kanada ve AB (Almanya ve Fransa dahil) Kırım’ın Ukrayna’ya dönmesine kadar Rusya’ya karşı yaptırımların kaldırılmayacağını açıkça kabul ediyor.” dedi.

Vladimir Zelenskiy Toplantısı

Ekonomi ve yoksulluk hakkında

Ukrayna, zengin ülkelerin yaptığı gibi, ekonomiye onlarca veya yüzlerce milyar dolar dökerek koronavirüsten işleri doğrudan etkilenen firmaları destekleyemez diyen Zelenskiy “Bu nedenle, küçük ve orta ölçekli girişimcilerin karantina sonunda ayağa kalkmasına yardımcı olacak vergi, örgütsel ve düzenleyici muafiyet yolunu izlemeye devam edecektir. Bir diğer önemli görev ekonominin ve reel sektör için kabul edilebilir borç verme koşullarını sağlamaktır.” dedi. Cumhurbaşkanı, yetkililere düşük faiz oranlı kredilerle işletmelere borç vermeleri için bankacılık sistemini sıkıştırdıklarını belirterek “% 5-7-9 sistemi, insanların % 25-30 oranındaki faizler nedeniyle kredi alamadığında kullanmaları için düzenlenen ilk programdır. Bir yıldır konut kredi faizi oranımızı % 10’da tutmakta zorlanıyorum. Yakın gelecekte bu bir gerçek olacak” dedi.

Aynı zamanda, cumhurbaşkanı Ukrayna halâ “yoksulluk döneminin sonu” ndan uzak olduğunu ve küresel krizin şu anda ilgili niyetlerin uygulanmasını engellemekte olduğunu belirterek “Ukrayna’da yoksulluk döneminin sonu tam olarak gelmedi. Kriz sürerken de gelemez. Eğer fakir bir ülke iseniz, adımlar atmanız, değiştirmeniz gerekir. Sadece yeterli paramız yok ve bu gökten yağmayacak.” dedi.

İç ekonomide fon toplamanın bir yolu da doğrudan yatırım çekmektir. Zelenskiy’e göre, birkaç ay önce yatırımcılar için ilan ettiği “yatırım danışmanları“nın faaliyetlerini düzenlemek için bir kanun tasarısı hazırlandı. Yakında parlamentoda görüşülecek. Ayrıca, tasarı sadece yabancılara değil, aynı zamanda yerli yatırımcılara karşı da uygulanacaktır. Projenin yeni versiyonunda, Ukrayna’daki yatırımcıya eşlik edecek özel olarak atanmış üst düzey yöneticiler) yatırımı 30 milyon doları aşan (daha önce yaklaşık 100 milyon dolar) olan herkese destek sağlayacak. Cumhurbaşkanı ayrıca 10 milyon dolar üzeri Ukrayna özelleştirmelerine katılan yatırımcılar için gelir vergisi düzenlemlerinden de bahsetti.

Yollar ve “Büyük inşaat” projesi hakkında

Vladimir Zelenskiy “Ukrayna’da yol yapan” cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmek istediğini belirterek “Görevimiz, ülkeyi birleştirecek tüm devlet yollarını inşa etmek. Ve bu 25 bin (kilometre) öncelikli yol. Ve eminim görev süremin sonuna kadar tüm devlet yollarını tamamlayacağız.” dedi. Bu senenin, bu yolda önemli bir kilometre taşı olması gerektiğini belirten Zelenskiy; koronavirüs ve krize rağmen, Büyük İnşaat programı üzerindeki çalışmaların devam ettiğini; bu yıl içerisinde, önceki yıllara göre 9 kat daha fazla yol yapılmasının planlandığını belirtti.

Basın Toplantısının Videosu

Devlet kademelerindeki personel kıtlığı hakkında

Başkan Zelenskiy, sadece güvendiği “temiz” insanları atadığını söyledi. Bu yüzden devlet başkanına devletin sorumlu görevlerine “vaftiz babalarını ve asker arkadaşlarını atamama” sözünü hatırlatan gazetecinin sitemine tepki gösterdi. Aynı zamanda, Zelenskiy ülkede önemli bir “personel kıtlığı” tezini birkaç kez tekrarladı. Ve hatta gazeteciye Cumhurbaşkanlığı’ndaki herhangi bir pozisyonu seçmesini ve kendisini günde 25 saat çalışarak yeni bir iş kurmaya çalışmasını bile önerdi.

İktidardaki boş pozisyonlara da değienen Zelenskiy, “Normal bir kültür bakanı bulamıyorum, bir eğitim bakanı bulmak zor” dedi. Ayrıca, Enerji Bakanını bulmanın hiç kolay olmadığını, enerji sektöründeki oligarkların çıkarları nedeniyle sürecin zorluğundan bahsetti.

Vladimir Zelenskiy ayrıca, personel içerisindeki sınav sonucunda atanan Devlet Gümrük ve Vergi Hizmetleri’ndeki müdürlerin görevden alınması hakkında yorumda bulundu. Özellikle, cumhurbaşkanı eski gümrük başkanı Maksim Nefyodov’u övdü ve ona “normal bir profesyonel kişi” dedi. Ancak bunun, rüşvet ve gümrükte kaçakçılıkla başarılı bir mücadele için yeterli olmadığını açıkladı. Ancak Zelenskiy, Nefyodov’a yeni bir sorumlu pozisyon teklif edilebileceğini dışlamadı. “Geri gelmesini istiyorum. Cumhurbaşkanlığı Ofisinde çalışabilir ve olumlu bir sonuç doğurabilecek bireysel projelerden sorumlu olabilir.” diye ekledi.

Ayrıca Yanukoviç zamanında iktidara geldiği iddia edilen gazetecilerin sitemlerini reddetti. Ve ayrıca – karantina bittikten sonra bölge devlet idarelerinin başkanları için personel kararlarını açıkladı. “İlçe idarelerinin başkanlarının değiştirilmesine yönelik aktif süreç de devam edecek ve bunların birçoğu önceki başkan tarafından atanmış olacak” dedi.

Oligarklarla ilişkiler hakkında

Vladimir Zelenskiy, oligarşi ile basit ve lobici olmayan ilişkiler yürütmenin güvenilir olduğundan da bahsetti. Oligarklardan bağımsızlığının bir kanıtı olarak, çeşitli medya kuruluşları tarafından, eylemlerine yönelik eleştiriyi gösteriyor.

Ben onların çıkarları için çalışan biri değilim. Beni, herhangi bir kişiyi bir göreve atamaya zorlayamazlar. Sanırım bunu istemiyorlar bile, korkuyorlar, bana bunu sunmanın bir anlamı olmadığını anlıyorlar.” dedi

Ancak cumhurbaşkanı Anti-Tekel Komitesine istisnasız şekilde tüm finansal ve endüstriyel grupların rekabet karşıtı eylemlerini ve suistimalleri önlemede sınırsız yetki verme sözü verdi. Ve geçici olarak işgal edilen Donbass bölgelerini yeniden entegrasyonu ve normale döndürme görevlerini yerine getirmek için aktif olarak hayır kurumlarına destek vereceğini de belirtti.

Seçim umutları. Cumhurbaşkanlığı siyasi gücü hakkında

Zelenskiy, beyan edilen planların uygulanması için bir dönemin yeterli olmayabileceğine inanıyor. Bu nedenle, bir dönem daha devam edip etmeyeceği konusundaki soruya “İşin zor olduğunu görüyorum, kimse size teşekkür etmeyecek, ancak Ukrayna halkından çok fazla destek varsa, bunu düşünebilirim … Düşüneceğim.” dedi. Anket sonuçlarına göre, hala çoğu Ukraynalıların kendisini desteklediği söylemekle birlikte, bir derecelendirme peşinde olmadığını da ekledi.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com