Zelenskiy, yolsuzlukla ilgili olarak halka nereye şikayetçi olabileceğini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy yayınladığı video mesajında Ukraynalılardan rüşvet ve yolsuzlukları Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu’na (NABU) bildirmeleri ve yolsuzluk görevlilerine ilişkin zihniyetlerini değiştirmelerini istedi.

“Sevgili Ukraynalılar, sizleri sık sık bir tür meydan okumaya çağırdım. Şimdi en büyüğünün zamanı. Her Ukrayna vatandaşı katılabilir. Bunu yapmak için herhangi bir video kaydetmenize gerek yoktur, herhangi bir hashtag koymanıza gerek yoktur. Tek bir şeye ihtiyaç var: hep beraber yasalara uymak. Ukrayna’nın başarıya giden yolu iki yönlü bir yoldur. Yetkililer olarak dürüst çalışacağız ancak ileriye doğru adım atmaya da ihtiyacımız var.” dedi.

Zelenskiy, Ukraynalıların vergi ödemezlerse Ukrayna’nın ekonomisini canlandıramayacağını ve Ukraynalılar bu duruma kör kalırsa veya devlet fonlarının “kesilmesine” yol açarsa yolsuzluğun altından kalkmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi çalışmaya başladı

“Vatandaşlara hitap ediyorum: sizden rüşvet talep ediyorlarsa, işinizi yapmıyorlarsa veya başka bir yolsuzluk planı sunarlarsa, sessiz kalmayın. İşte telefon: 0 800 503 200, NABU yardım hattıdır, arar ve bilgilendirirsiniz; kolluk kuvvetleri cevap verir ve gereken şekilde cezalandırır.” dedi.

Ayrıca eşitliğe kendisiyle başladığını ve meclis tarafından kabul edilen cumhurbaşkanının görevden alınmasına ilişkin yasayı imzaladığını da ekledi.

Bu yıl 13 Eylül’de Verkhovna Rada’nın ilk oturumunda, yolsuzluk yapanların ihbarlarıyla ilgili bir yasa tasarısını (No. 1010) geçmişti. İhbarda bulunanlara para ödülü verilecektir. Yasa uygulayıcılarına yasa dışı eylemler hakkında bilgi veren her vatandaş, rüşvet sırasında alınan miktarın % 10’unu kazanabilir. Ayrıca, mahkemede doğruluğu kanıtlanmış yasadışı haklara, para cezalarına, el konan varlıklara vb. de para ödenecektir.

Kaynak: ubr.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com