Zelenskiy: Ukrayna’nın “Donbass Eylem Planı”nda adımlar ve tarihler çok net

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskyiy, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu için Donbass hakkında sunduğu “Eylem Planı” nın gerçekçi olduğuna inandığını, planda uygulanacak adımlar ve tarihleri açık olduğunu belirtti..

Zelenskiy “İnanmasaydık, bunu yapmazdık. Bir eylem planı sunuldu, biz de AGİT’e teslim ettik. Dediğim gibi, Minsk formatı yönünde ilerliyoruz, ancak ayrıntılı bir eylem planı hazırlanmalıydı. Grubumuz çalıştı. Bu “Eylem Planı” açık, ayrıntılı, uygulanacak adımları, tarihleri ve sorumlulukları içeriyor.” dedi.

Zelenskiy, bu planın Üçlü Temas Grubu toplantısında değerlendirileceğini, ancak 13 Kasım’daki bir video toplantısında Normandiya Dörtlüsü danışmanları tarafından da dikkate alınmasının önemli olduğunu kaydetti.

Zelenskiy, Rusya Federasyonu’nun bu planı kabul edip etmeyeceği sorulduğunda şunları söyleyerek “Her şeyden önce, Normandiya Dörtlüsü toplantılarında genel bir desteğin olması bizim için önemlidir. Dört ülkenin de sahip olduğumuz şeyi anlaması benim için önemli. “Normandiya” var, “Minsk” var ve ilerlememiz gerekiyor. Bu olmadan Donbass’ta arzu edilen huzuru asla elde edemeyeceğiz. Rusya’nın kabul edip etmeyeceğini söylemek benim için zor. Resmi konumları açısından çatışmanın çözümü için barışçıl bir yol için her adımı desteklediklerini söylüyorlar. Ve bu “Eylem Planı” tam olarak bunu hedefliyor, bu yüzden onu neden reddedeyim.” konuya açıklık getirdi.

Zelenskiy ayrıca geçici olarak işgal edilmiş bölgelerdeki yerel seçimlerin kendi başına bir son olmadığına, asıl görevin Donbass’ın işgalini kaldırmak sonrasında yapılacak seçimlerin olabileceğine inanıyor. “Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu tarafından değerlendirilmesi için önerdiği adım adım planın tüm bunları yapmayı, orada ilkbaharda seçim yapılmasını mümkün kıldığına inanıyoruz. Ama yine de en önemli konu bu değil” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com