Zelenskiy, Ukrayna’nın Azerbaycan’a fosfor bombası tedarik ettiğine dair iddialara cevap verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ermeni kökenli ünlü yönetmen Sarik Andreasyan’ın Ukrayna’nın Azerbaycan’a fosfor bombası tedarik ettiği iddialarını yalanladı.

Ukrayna’nın savaşı desteklemediğini belirten Zelenskiy Facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamada “Anlıyorum Sarik, gerçekten acıtıyor. Ve gerçek bir savaşın ne olduğunu kendi gözlerinizle gördüğünüzde korkunç oluyor. Ve evinizde olmaması için yırtıp fırlatmak istiyorsunuz. Rus propagandasının ne yaptığını ve neden tamamen yalan söylediğini anlıyorum ama sizi kesinlikle anlamıyorum. Çünkü Ukrayna hiçbir yere fosfor bombası sağlamamıştır. Genel olarak ve özellikle sıcak çatışmaların olduğu yerlerde “jeopolitik çözüm” aranan yerlerde, asla.” diye yazdı

Zelenskiy, bu tür sahtekârlıkların Donbass’taki savaş ve Suriye’deki savaş bağlamında yayıldığını ve şimdi Dağlık Karabağ’daki savaş bağlamında ortaya çıktığını ve tüm bunların aynı kişiler tarafından yapıldığını kaydederek;

“Bunu neden yaptıklarını anlamıyor musunuz? Bu nedenle, Ukrayna hakkında bir şey söylemeden önce, evvela kendi kendinize doğru yanıtı vermeniz gerekir: Savaşlar ve Ukrayna hakkında yalan söylemekten kim faydalanmaktadır? Evimin kapısını açtığım, iç dünyamı ve değerlerimi tanıyan bir kişi bile başkalarının propagandasına bu kadar kolay düştü.” diye sözlerine devam etti.

Zelenskiy, Ukrayna’nın her türlü kanlı çatışmaya karşı olduğunu vurgulayarak “Tırmanmayı desteklemiyoruz. Sırf kendimiz zaten yedi yıldır çok acımasız bir savaşı kendi içimizde yaşadığımız için biliyoruz. Ve bu farklı bir duygusal arka plan. Kategorik olarak savaşlara karşıyız ve askeri temalı provokasyonlara karşıyız. Bu sürekli gösterdiğimiz barış arzumuzla da doğrulanıyor.” diye ekledi.

Zelenskiy’e göre, tüm kültürel figürlerin görevi, gerilimi azaltmaya yardımcı olmak, saldırgan duyguları söndürmek, çelişkileri ağırlaştırmamak ve hatta sahte haberleri yaymamaktır.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, büyük bir Ermeni cemaatinin Ukrayna toplumunun organik bir parçası olarak ülkede yaşadığını da hatırlatarak Andreasyan’a samimi bir soru sordu. “Ukrayna’ya savaş geldiğinde ve çocuklarımız öldüğünde neredeydin? Ermeni asıllı Ukraynalı vatandaşlar öldürüldüğünde ve bir veya iki değil düzinelercesi öldürüldüğünde! O zaman saldırganlığa karşı şahsen ne söyledin? Hiçbir şey? Bu senin savaşın değildi! Ve bugün korkutucu oldu, çünkü bu korku evinize geldi. Şahsen benim için herşey açık ve basit: Ben adil bir barıştan yanayım. Ve Ukrayna diğer bilinen ve silah tedariki yapan ülkeler gibi kimseye silah tedarikini desteklemiyor.

Zelenskiy neden bu açıklamayı yaptı?

1 Kasım’da Andreasyan, Instagram’da on yıl önce Zelenskiy’i “Office Romance. Our Time” filminde oynamaya davet ettiğini ve hayatının bir döneminde onun arkadaşı olduğu için her zaman gurur duyduğunu hatırlatarak “Ve dün Ermeni çocuklarının fosfor bombası ile yanmış bedenlerine baktım. Siz, onlarla dostluğunuzu güçlendirmek için bu silahları komşularımıza sattınız.” diye yazmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com