Zelenskiy, Ukrayna’da referandum yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Verkhovna Rada’nın 26 Ocak 2021’de kabul ettiği Ukrayna’da halkın politikacıların katılımı olmadan bağımsız ve doğrudan, devlet sorunlarını çözme hakkını sunan “Tüm Ukrayna Referandumu” yasasını imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı basın servisi tarafından bildirildiğine göre yasanın, halka politikacıların katılımı olmadan bağımsız ve doğrudan, devlet sorunlarını çözme hakkını vermek için Zelenskiy tarafından başlatıldığı ve toplum nezdinde karmaşa içeren konuların uygulanmasının vatandaşların hükümete katılma kabiliyetini artıracağı ve ülkedeki gerilimi önemli ölçüde azaltacağı kaydedildi. .

Belgede “Tüm Ukrayna referandumu, Ukrayna’da doğrudan bir demokrasi biçimi olup, iktidarı doğrudan Ukrayna halkı tarafından kullanmanın bir yolu olup, Anayasanın belirlediği davalarda ve usullerde oylama yoluyla Ukrayna vatandaşları tarafından alınan kararların onaylanmasından ibarettir.” yazmaktadır.

Konuya bağlı olarak, referandum kararı Ukrayna Cumhurbaşkanı, Verkhovna Rada ya da talep üzerine Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilebilir.

Vladimir Zelenskiy, “Şimdi pratikte Ukraynalılar ülke için önemli kararların alınmasına dahil olacaklar ve yetkililer halkın iradesini dinlemek zorunda kalacak” dedi.

Ukrayna Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı tarafından halkın referandumu ilan edilir.

Bölgelerin en az üçte ikisinde ve her bölgede en az 100 bin imza toplamak şartıyla toplamda oy kullanma hakkına sahip en az 3 milyon Ukrayna vatandaşının talebi üzerine Tüm Ukrayna referandumu ilan edilebilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com