Zelenskiy: Ukrayna’da artık oligarşik bir güç olmayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, anti-oligarşik yasayı destekleyen milletvekillerine teşekkür etti ve Ukrayna’da artık oligarşik bir yönetim şekli olmayacağına dair güvence verdi.

Telegram’da bir mesaj yazan Zelenskiy “Anayasa, Ukrayna’daki devlet gücünün yasama, yürütme ve yargıya bölünme ilkelerine göre olduğunu belirler. Ancak devletimizde uzun yıllardan beri hayatın gerçeği, oligarşik bir hükümet kolunun varlığıydı: yasa koyucular, yetkililer veya yargıçlardan daha önemli olduklarına inanan bir grup insan vardı. Her Ukraynalı, oligark denilen bu insanların kim olduğunu bilmektedir. Her Ukraynalı, oligarkların siyasi nüfuzu nasıl satın aldıklarını ve politikacıları kendi çıkarları için nasıl kullandıklarını bilir. Devletin bunu görmezden gelmeye hakkı yoktu. 2000’lerde olmadı, 2010’larda da olmadı, artık daha fazla beklenemezdi.” diye yazdı.

Ukrayna Romanya, Bulgaristan ve Türkiye için bir enerji merkezi olabilir

Cumhurbaşkanına göre, yasa sayesinde Ukrayna “büyük işletmeler ve devlet arasında medeni ve temiz ilişkiler kurmak için tarihi bir şans elde etmektedir. Evet, birçok politikacı bundan hoşlanmıyor. Evet, eskisi gibi yaşamak, oligarklar için çalışmak istiyorlar. Evet, milletvekillerimize çok baskı yapıldı, çokça entrika ve hatta şantaj yapıldı. Ama yasa kabul edildi … Ukrayna’da artık oligarşik bir hükümet organı olmayacak. Yasama, yürütme ve yargı olacak sadece. Ve oligarklar için tek yol temiz bir iş adamı haline dönüşmeleridir.” dedi.

23 Eylül’de Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada, oligarkların bir kaydını oluşturan ve onları bazı haklarından mahrum eden bir yasayı kabul etti. Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin 5599 sayılı yasa tasarısı toplam 279 milletvekili tarafından desteklendi.

Ukrayna’da zorunlu aşılama yapılacak kesim açıklandı

Yasa, oligarkların kaydının girileceği özel bir kayıt oluşturulmasını sağlar. Bunu yapmak için dört kriterden üçünü karşılamaları gerekir: siyasi katılım, medya üzerinde önemli etki, bir alanda tekel olmak veya ve yaklaşık 2.3 milyar UAH değerinde varlıklara sahip olmak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com