Zelenskiy, Ukrayna’da acil reformlar konusundaki kararnameyi imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kararname, ekonomik reformları sürdürmeyi, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasını hızlandırmayı ve nüfusun refahını artırmayı hedefleyen tedbirlere atıfta bulunuyor.

Peki kararname neleri içeriyor?

Cumhurbaşkanlığı basın servisine göre, belge, yapısal ekonomik reformları sürdürme, Ukrayna’nın sosyo-ekonomik gelişimini hızlandırmak, halkın refahını arttırmak, bölgelerin ahenkli gelişimini sağlamak, Avrupa yaşam standartlarını sağlamak, devleti güçlendirmek için ek mekanizmaların devreye sokulması amaçlı önlemler hakkındadır.

Özellikle, kararnameye göre, bu yılın sonundan önce ekonomi, finans ve enerji sektörlerinde, kalkınma; Ukrayna’da rekabetçi demiryolu taşımacılığı pazarının işleyişine yönelik koşulların yaratılması ve geliştirilmesi, Verkhovna Rada’ya sunulması ve bu tasarıların desteklenmesi; iç su taşımacılığı, atık yönetimi, kehribarın yasadışı çıkarılmasına karşı koyma; 1 Temmuz 2019 tarihinden önce oluşturulan elektrik piyasası borç geri ödemesi; etil alkol üretimindeki faaliyetlerin serbestleştirilmesi ve iş hayatının serbestleştirilmesi ve iş ve işçi mevzuatının güncellenmesi konularında tedbirler almak zorundadır.

Bakınız: Zelenskiy: En büyük hazinemiz Ukraynalılardır. Ukrayna’ya yatırım yapın!

Buna ek olarak, yıl sonundan önce, hükümetin girişimciler için uygun koşullar yaratacak yasalar hazırlaması, özellikle bireysel girişimcileri (FLP) denetlemeleri konusunda iki yıllık bir moratoryum hazırlaması ve sorumlulukları hafifletmesi beklenmektedir.

Bu yılın sonuna kadar Bakanlar Kurulu, Ukrayna’nın Dünya Bankası’nın İş Yapma Notu’ndaki pozisyonunu arttırmaya yönelik bir eylem planı geliştirmeli ve onaylamalı; doğal gaz taşımacılığını gaz üretimi ve tedariğinden ayırma prosedürünü ve bağımsız bir gaz iletim operatörü oluşturulması prosedürünü tamamlamalıdır.

31 Aralık 2019 tarihine kadar, hükümet, büyük ölçekli özelleştirmeleri, özellikle de beş büyük şirketin özelleştirme sürecini başlatmalıdır.

Ayrıca, kararnameye göre, özellikle arazi sahiplerinin elektronik sicilinin oluşturulması dahil olmak üzere, yıl sonundan önce tarımsal arazi piyasasının hazırlıkları yapılmalıdır.

Hükümet ayrıca, devlete ait tüm bankaların bağımsız denetim kurullarının oluşturulmasını sağlamalıdır.

Bakanlar Kurulu, inşaat alanında Birleşik Devlet Elektronik Sisteminin oluşturulması ve uygulanması için bir eylem planını onaylamalıdır.

Bu yıl, E-bebek projesinin ilk aşamasının tanıtılması ve hastane bölgelerinin sınırlarının gözden geçirilmesi gerekiyor.

Bakınız: Zelenskiy: Ukrayna bir fırsatlar ülkesi

Ek olarak, kararname, Avrupa standartlarını göz önünde bulundurarak, yaşam maliyetini hesaplamak için yeni bir modern metodolojinin bu yıl sonuna kadar getirilmesini öngörmektedir. Ayrıca çocuklu aileler için devlet desteği seviyesinin artırılması da planlanmaktadır.

2019’un sonunda, e-gazi elektronik platformunun şartları geliştirilmelidir. Kararname ayrıca, bu yıl sonuna kadar NATO ile uyumlu yeni bir bütünleşik bir sistemi ve savunma kuvvetlerinin komuta ve kontrolünü; Ukrayna için bir savunma planı yapısının geliştirilmesini öngörüyor. Gelecek yılın sonuna kadar, hükümetin NATO ve AB üye devletlerinin deneyimlerini göz önünde bulundurarak savunma konusunda planlama ve savunma kaynaklarını yönetme ve yürütme ilkelerini belirlemesi gerekiyor.

Dış politika alanında, bu yılın sonunda ve 2020 yılında, hükümetin egemenliği ve toprak bütünlüğünü geri kazanma konusunda Ukrayna’ya uluslararası desteği güçlendirmek için önlemler alması ve Ukrayna’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonuna yönelik sürekli uluslararası destek sağlaması için önlemler alması gerekiyor.

Kararnameye göre, 1 Aralık 2019’dan önce Yasal Reform Komisyonu, yetkilerin ademi merkeziyetçiliği ile ilgili Anayasa’da yapılacak değişiklik önerilerini Cumhurbaşkanına sunmalı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com