Zelenskiy, Ukrayna vatandaşlığı almak için geçilmesi gereken zorunlu sınavlara ilişkin yasayı imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
çifte vatandaşlık

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna vatandaşlığı almanın şartı olarak Ukrayna anayasasının temelleri, Ukrayna tarihi ve Ukrayna devlet diline hakimiyet düzeyi konularında sınavlar öngören yasayı imzaladı.

Verkhovna Rada’nın web sitesinde yayınlanan 7606 sayılı ilgili yasa tasarısı ile ilgili imzalı belge 21 Nisan’da parlamentoya gönderildi.

Yasa hükümlerinin çoğu, resmi gazetede yayınlanmasından altı ay sonra yürürlüğe girecek.

Belge, yabancıların/vatansız kişilerin Ukrayna vatandaşlığına kabul edilme koşullarının, Ukrayna Anayasası, Ukrayna temel tarihi yanısıra devlet diline hakimiyet ve bu konularda zorunlu sınavlardan geçme gereğini şart koşuyor.

Mevzuatta önerilen değişikliğe göre, Ukrayna vatandaşlığı kazanmak isteyen bir yabancı/vatansız kişi, vatandaşlık kazanması durumunda Ukrayna Anayasasının temelleri, Ukrayna tarihi ile 

devlet dilinde yeterlilik düzeyi sınavlarını geçmeyi taahhüt ettiğini yazılı olarak beyan eder. İki yıl içinde, bu tür sınavlardan geçildiğine dair belgeler sağlar.
Aynı zamanda, yasaya göre, Ukrayna için üstün niteliklere sahip olan, Ukrayna için devlet çıkarına sahip olan, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde bir sözleşme kapsamında askerlik hizmetine giren, özellikle de ödül alan veya geçici oturma izni almış olanlar Ukrayna vatandaşlığına kabul edildiği andan itibaren iki yıl içinde Anayasanın temelleri, Ukrayna tarihi ve devlet diline hakimiyet düzeyi ile ilgili sınavları geçmeleri gerekecektir.

Belgede, sınavlara girme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi vatandaşlığın kaybedilmesine neden olduğu belirtilmektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com