Zelenskiy, Ukrayna halkının meclise yasa teklifi verebilmesini istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Anayasası’nın 93. Maddesinde değişikliğe giderek Ukrayna halkına yasama hakkı vermeyi teklif ediyor.

İlgili yasa 1015 sayılı “Ukrayna Anayasasının 93. Maddesinde (Halkın yasama girişimi ile ilgili) değişiklikler” başlıklı yazı, Verkhovna Rada’nın internet sitesinde yayınlandı.

Anayasanın 93. maddesi Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada’ya yasa teklifi gönderme hakkının cumhurbaşkanına, milletvekillerine ve Bakanlar Kuruluna ait olmasını sağlıyor. Ancak Zelenskiy, “insanlar” (народ) kelimesini ekleyerek bu listeyi genişletmeyi teklif ediyor: “Yasa, Ukrayna Anayasası ve Ukrayna yasaları tarafından tanımlanan, yasama prosedürünün gereklerine uygun olarak kabul edildi.” denildi.

Ayrıca bakınız: Ukraynalıların % 58’i Zelenskiy’nin Başkanlığından Memnun

Açıklayıcı notta, teklifin mevcut yasama girişimi konu listesinin “daraltılmış” olduğu ve “böyle bir yapının doğrudan Ukrayna halkına, tek güç kaynağı olarak hareket etmesini imkansız kıldığı” iddiasıyla tartışılmaktadır.

Ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’nin diğer yasal girişimleri arasında siyasi partilere devlet tarafından yapılan ödemelerde azaltma girişimi oldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin başka bir yasa tasarısına göre sözde “Lozovy’nin düzenlemelerini” kaldırmayı ve Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu’na ve Devlet Soruşturma Bürosunu izinsiz olarak telefon dinleme hakkını vermeyi teklif ediyor .

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com