Zelenskiy: “Ukrayna AB’den net bir üyelik perspektifi istiyor”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’nden açık ve ifade edilmiş bir üyelik beklentisi elde etmeye çalıştığını ve Ukraynalılar için AB’nin kendi isteklerini tanımasının ve desteklemesinin önemli olduğunu belirtti.

Vladimir-Zelenskiy

Slovakya gazetesi Hospodárske Noviny’e röportaj veren Zelenskiy “Avrupa Birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme ve reformları destekleme konusunda kilit ortağımızdır. Ortaklık Anlaşmasının imzalanmasından bu yana AB, halihazırda dış ticaretimizin % 40’ından fazlasını oluşturarak, Ukrayna’nın ana ticaret ortağı haline geldi. 2017’de vizesiz rejimin başlangıcından bu yana, Ukraynalılar AB ülkelerine 50 milyon seyahat yaptı. Ancak Ukrayna AB’ye tam entegrasyon istiyor. Biz bir Avrupa ülkesiyiz ve birlikte çalışarak Avrupa’ya çok şey verebiliriz. Bunların çoğu, Avrupa kıtasında bulunan Ukrayna’daki duruma bağlıdır, bu yüzden Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne tam üye olması mantıklı olacaktır.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, örneğin, Slovakya’nın bir zamanlar güçlü bir teşvikle Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolundaki zorlukların üstesinden başarıyla geldiğini belirtti: Açıkça formüle edilmiş AB ve NATO üyelik beklentisi. “Ukrayna’nın böyle bir teşviki yok. Buna rağmen bir yol seçtik ve gerekli reformların halkımızın ve devletimizin çıkarına olduğunu fark ederek yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna ile AB arasındaki entegrasyonu daha da derinleştirmek için Ortaklık Anlaşmasının potansiyelini en üst düzeye çıkarmak ve anlaşmanın ticari kısmını modern ekonomik gerçeklere uyarlamak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu, 1 Ekim’de Brüksel’de yapılacak Ukrayna-AB zirvesinin önemli konularından biri olacak.

Zelenskiy’e göre reformların yapıldığı güçlü bir Ukrayna, dünyada yeni bir yer ve uygun bir rol arayan AB’yi önemli ölçüde güçlendirebilir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com