Zelenskiy, sıkı karantina uygulaması günlük 15 bin yeni hastaya ulaşırsa düşünülebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy dört Ukrayna televizyon kanalı ile birden gerçekleştirdiği bir programda yakın zamana kadar kritik sayının 9,500 yeni koronavirüs hastası olarak belirlendiğini ancak Sağlık Bakanlığı yeni çalışmasına göre 15,000 olarak güncellendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı dört Ukrayna televizyon kanalı ile birlikte düzenlenen “Sonbahar 2020: Zaferler ve Mücadeleler” isimli bir programa katıldı. Programda “Ukrayna’nın tıbbi sistemi günde yaklaşık 15.000 yeni COVID-19 enfeksiyonuna dayanabilir, ancak yakın zamana kadar kritik sayı günlük yaklaşık 9.500 hastaydı. Hastanelerin aktif bir şekilde yeniden teçhizatı ve hekim tedariki bulunmaktadır. Ancak bu kaynak sonsuz değildir, bu nedenle vatandaşların karantina kısıtlamalarına uyması gerekir.” diye açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı, sert bir kilitlenmenin Ukrayna ekonomisini tamamen durduracağını ve bunun uygulanmasının pratik olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanına göre, devletin katı karantina önlemlerine başvurmak zorunda kalacağı günlük enfeksiyon sayısının tahmini, tıbbi kurumların hazır olma durumuna bağlı olarak değişmektedir.

Bu konuya değindiği konuşmasında “Bir ay önce, günde 9.5 bin hasta ile sistemin tıkanacağını düşündük. Bulaşıcı hastalıklar hastanelerinde yeterli yatak olmayacak … Bugün, Bakan Stepanov 15 bin yeni hasta ile bir kilitleme olabileceğini belirtti ki, bu konuda haklı.” dedi.

Belirleyici faktörlerden birinin COVID-19 hastalarına yardım edebilecek doktorların mevcudiyeti olduğunu ekledi. Tıbbi kurumlar bu alanda çalışan bölümlerini yeniden düzenleyerek, stajyer ve öğrenci çekerek sayılarını artırmaya çalışıyorlar. Ancak bu kaynak nihayetinde sınırsız değildir diyen Zelenskiy “COVID-19 hastaları için Ukrayna’nın tüm tıbbi sistemini yeniden şekillendiremiyoruz. Milyonlarca doktor bir anda Ukrayna’da ortaya çıkamaz. Bu büyük bir problem ve bu yüzden insanlara dönüyoruz: Yorgunluğu anlıyoruz, ancak maske takmaya devam ediyoruz, sadece kendiniz için değil çevremiz için de.” dedi.

Cumhurbaşkanına göre, ilkbaharda ülke koronavirüs salgınına hazır değildi, özellikle tıbbi doktorlar, kişisel koruyucu ekipman üretimi, ventilatörler hazır değildi. Şimdiye kadar yetkililer, halka ve hastanelere gerekli korumayı, tıbbi ekipmanı ve test sistemlerini sağlamayı başardılar.

Cumhurbaşkanı, Koronavirüs Fonu’ndan gelen fonların kötüye kullanılması sorulduğunda, COVID fonunun ayrı olarak sağlanan paralardan değil, daha önce çeşitli programlara tahsis edilen devlet bütçesinden oluştuğunu, ancak salgın nedeniyle uygulamalarının geçici olarak askıya alındığını kaydetti. Bu nedenle, Büyük İnşaat programı, Naftogaz Ukraine’nin Rus şirketi Gazprom’da Stockholm Tahkiminde kazandığı fonların bir kısmı sayesinde finanse ediliyor. Program, diğer şeylerin yanı sıra “ambulansların” hastaları hastanelere götürdüğü yolların restorasyonunu da sağlıyor.

Cumhurbaşkanı “Kimse COVID hastalarından para almadı.” diye vurguladı.

Ukraynalı doktorların koronavirüs hastalarının tedavisinde niteliklerini ve yeterli maddi desteğinin önemini kaydeden Zelenskiy “Avrupa’da neredeyse en düşük ölüm oranına sahibiz: % 1.9 Çünkü doktorlar COVID hastalarını nasıl tedavi edeceklerini biliyorlar. Çabucak öğrendiler, İtalyanlar boş yere doktorlarımızı davet etmediler.”diyerek, Eylül ayından bu yana sağlık çalışanlarının maaşlarının arttığını da sözlerine ekledi.

Yeni bir salgın dalgası tehlikesi üzerine yerel yetkililer de dahil olmak üzere düzenli olarak toplantılar yaptığını da sözlerine ekledi. Ve karantinaya uymamaları nedeniyle belediye başkanları hakkında ceza davası başlatıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı, Sovyet döneminden beri Ukrayna’da hiç kimsenin aşı geliştirmediğini kaydetti. Koronavirüs aşısı başarıyla test edilirse, kendi üzerinde denemeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

“Ancak, Ukrayna aşılarımıza rağmen, birinin daha önce onaylanmış bir aşısı varsa, her halükarda satın alacağız. Bizimkini beklemeyeceğiz ama sonra onu da ekleyeceğiz. Çünkü COVID ile uzun yıllar savaşacağız. Aşı yıllar boyunca işe yarayacak.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com