Zelenskiy: Rusya’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar bir savaş çıkmadan önce olması gerekir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’ya karşı yaptırımların beklenmeden, bir saldırı olmadan önce uygulanması gerektiğini belirtti.

Yaptırımların bir savaş ve işgal hareketi başlamadan evvel olması gerektiği görüşünü dile getiren Zelenskiy “Bugün ortaklarımız, Rusya tarafında güçlü bir hareketlenme olursa ve savaş başlarsa, ardından etkili yaptırımlar uygulanacağını söylüyor. Ancak yaptırım politikası ve gerilimin tırmanma olasılığı hakkında konuşursak, soru neden şimdi yaptırımlara başlamıyor ve gerilimin tırmanmasını mı bekliyorsunuz?… Ekonomisi ve reformları güçlü bir ülke olarak artık yaptırımların uygulanmasını destekliyorum. Bir lidere sordum: “Ukrayna’nın işgali durumunda Rusya’ya karşı yaptırımları neden destekliyorsunuz? ? Ukrayna topraklarının tamamını kaybettikten sonra yaptırımlara neden ihtiyaç duyuyorsunuz?” dedi.

Zelenskiy vatandaşları panik yapmamaya çağırdı: Diplomasi yoluyla barışı sağlamak için herşeyi yapıyoruz

Düşmanlıkların başlamasından sonra uygulanaacak yaptırımların Rus saldırganlığını daha fazla caydırmasının pek mümkün olmadığını da kaydeden Zelenskiy “Yaptırımlar, uygulanıp sonra kaldırılabildiği için önleyici bir araç olarak görülüyor. Bir Rus işgali olursa, bir miktar toprak kaybettikten sonra güçlü yaptırımlar uygulayacak mısınız? Yaptırımlar uyguladığınızda Rusya ne yapacak? Diyecekler ki ‘dinle, bunu halledebiliriz, gidebildiği yere kadar gideriz.’ Bence bu yanlış” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın diyaloga hazır olduğunu da vurguladı. Ukrayna, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’ni içeren üçlü müzakere girişimi hakkında yorum yaparak, ABD’den bir format oluşturulmasına yardım etmesini istediğini söyleyerek “Rusya ile diyalog kuralım. ABD’den bir format bulmamıza yardım etmesini istiyorum. Diyaloğu destekliyoruz, savaşa karşıyız” dedi.

“Kendimizi dünyanın en güçlü ordularından birine karşı savunmayı planlıyorsak, bu bir savaş olacak. Ve eğer bir savaşsa, çok büyük çaplı bir savaş olacak ve herkes kaybedecek. Yüzbinlerce can, Ukrayna zarar görecek, Rusya zarar görecek, komşular zarar görecek. Ukrayna bir Avrupa ülkesi ve Avrupa bir göç krizinden etkilenecek. Bizim için en önemli şey topraklarımızı korumaktır” dedi.

Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinin tarihi belli oldu

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com