Zelenskiy Ruslara Vatandaşlık Verilmesini Basitleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile siyasi zulme maruz kalan Ruslara, Ukrayna vatandaşlığının verilmesini kolaylaştırdı.

Rbc.ua’nın verdiği habere göre, Ukrayna vatandaşlığının “Ukrayna’nın ulusal güvenliğini ve savunmasını sağlayacak önlemlerin uygulanmasında yer alan yabancılar ve vatansız kişiler ve siyasi mahkumiyet nedeniyle zulüm gören Rusya Federasyonu vatandaşları” tarafından edinilmesinin basitleştirilmesinden bahsedilmektedir.

Buna ek olarak, kararnamede, Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun şimdi Ukrayna Meclisi Verkhona Rada’ya, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve terörle mücadele operasyonunda doğrudan rol alan, sözleşmeli olarak askerlik hizmeti gören kişilerle Ruslar tarafından politik zulüm gören kişilerin Ukrayna vatandaşlığı alma prosedürünün basitleştirilmesine ilişkin bir yasa tasarısı geliştirilmesi ve sunulması gerektiğini belirtiyor. .

Ayrıca bakınız: Zelenskiy: Ukrayna Toprak Reformunu Yıl Sonuna Kadar Gerçekleştirecek

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin 2 Ağustos’ta Ukraynalılar için oturma izni alma prosedürünü basitleştirmişti.

Ayrıca, Putin daha önce Ukrayna’nın Lugansk veya Donetsk bölgelerinin herhangi bir bölgesinde yaşamış olan Ukraynalılara Rus vatandaşlığının verilmesini basitleştiren bir kararname imzalamıştı. Bu karar ABD ve AB tarafından kınanmıştı.

Zelenskiy, Rusya Federasyonu’nun Donbass sakinlerine Rus pasaportu verme girişimi için “hamle” yaptığını söyledi.

Geçici olarak işgal altındaki bölgeler ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için bakan yardımcısı Yuri Grimçak, Ukrayna’nın Rus pasaportu alabilecek Ukrayna vatandaşlarının listelerini kolayca alabileceğini belirtmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com