Zelenskiy parlamentoya, Ukrayna vatandaşlığının belli kategorilerde basitleştiren bir yasa tasarısı gönderdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, sözleşmeli askerlerin yanısıra, Rusya tarafından zulme uğrayanlara Ukrayna vatandaşlık yemini ettikten sonra vatandaşlık verilmesine dair “Vatandaşlık meseleleriyle ilgili Ukrayna yasalarının değiştirilmesi hakkında” bir yasa tasarısını Verkhovna Rada’ya gönderdi.

“Belgede, silahlı kuvvetlerde ulusal güvenlik ve savunmanın sağlanmasına yardım eden, yabancı vatandaşlıktan vazgeçme beyanı vermeleri kaydıyla, silahlı kuvvetlerde bir sözleşme kapsamında askerlik hizmeti veren kişilerin vatandaşlığını kazanması sürecinde diğer vatandaşlığı sonlandırma zorunluluğunun kaldırılması önerildi.”

Tasarı ayrıca, saldırgan ya da işgalci bir ülke vatandaşı olan ve yabancı uyruklu vatandaşlıktan vazgeçme beyanı vermeleri durumunda, kendi ülkelerinin zulmüne maruz kalan şahıslar için dış vatandaşlığı sonlandırma zorunluluğu getirme yükümlülüğünden muafiyet sağlar.

Ek olarak, yasa tasarısı, Ukrayna vatandaşlığını toprak kökenli olarak edinme gerekçesi olan kişilerin çemberini genişletmeyi; Yabancı vatandaşlığın sona ermesiyle ilgili bir belgenin alınmamasına dair nedenler listesini azaltmak; Ukrayna vatandaşlığından yoksun bırakma gerekçelerini gözden geçirmek; Vatandaşlık edinimi ve diğer hususların tescili kararını iptal etme gerekçelerini belirtmeyi öneriyor.

Tasarıda ayrıca, kamu hizmeti, yerel yönetim, kanun yaptırımı ve benzeri görevler için başvuran kişiler tarafından yabancı vatandaşlık bulunmadığına dair bir ilanın zorunlu olarak sunulması şartıyla, bir dizi Ukrayna kanununda değişiklik yapılması da öneriliyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan mesajda, “Tasarı, Ukrayna vatandaşlığının kazanılması ve sona ermesiyle ilgili bazı hükümleri güncellemeyi ve bir kişinin Ukrayna vatandaşlığını kazanmasına izin verilmemesi durumunda gerekçeleri belirleyen konuyu çözmeyi hedefliyor” diyor.

13 Ağustos’ta Zelenskiy, 594/2019 sayılı kararnameyi imzaladı. “Ukrayna vatandaşlığının, yabancılar ve vatansız kişiler tarafından ve Ukrayna’nın ulusal güvenlik ve savunmasını sağlayacak önlemlerin uygulanmasında yer alan ve Rusya Federasyonu’nun siyasi nedenlerinden dolayı zulmettiklerine” verilmesini sağlayacak listesini genişletti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com