Zelenskiy: NATO üyeliği Ukrayna’nın stratejik rotasıdır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, NATO üyeliğinin Ukrayna’nın stratejik rotası olduğunu ve bunun ülkenin 14 Eylül’de onaylanan Ulusal Güvenlik Stratejisi tarafından sağlandığını vurguladı.

Zelenskiy NATO

Lviv bölgesindeki çok uluslu “Rapid Trident-2020” tatbikatı açılışında yaptığı konuşmada “Uluslararası liderlerle her görüştüğümde doğu Ukrayna’daki savaşın sadece Ukrayna için değil, Avrupa’daki ve dünyadaki tüm ülkelerin güvenlik ve istikrarına tehdit olduğunu vurguluyorum. Ortaklarımız bu konuda benimle kesinlikle dayanışma içinde, bu yüzden mevcut zorlukların üstesinden gelmek ve bunlara yeterli yanıt için mekanizmalar bulmak için birleşiyoruz. Bunlardan biri Ukrayna’nın NATO’ya entegrasyonu. Hafta başında, NATO üyeliğinin Ukrayna’nın stratejik rotası olarak belirlendiği Ukrayna Ulusal Güvenlik Stratejisini onayladım.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin NATO üye devletlerinin ilgili yapılarıyla en kısa sürede uyumu sağlaması gerektiğini belirterek “Ve ayrıca bir davetiye alıp NATO Üyelik Eylem Planına katılmayı sağlayacak reformları yoğunlaştırmalıyız.” diye ekledi.

Ona göre, Rapid Trident-2020 tatbikatı yalnızca askeri becerilerin geliştirilmesi için bir aşama değil, aynı zamanda Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda önemli bir adımdır.

Cumhurbaşkanı, “Bu önemli tatbikatlar, birliklerimizin operasyonel yeteneklerini geliştirecek, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin birimleri ve karargahları, ABD ve diğer NATO üyeleri ve ortakları arasındaki uyumluluk düzeyini artıracaktır.” dedi.

Zelenskiy, tatbikatlara katılan tüm katılımcılara ve Ukrayna’nın uluslararası ortaklarına, Rus saldırganlığını kontrol altına almaya ve Ukrayna ordusunun savaş kabiliyetini güçlendirmeye yardımcı olmaya devam eden destekleri için teşekkür etti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com