Zelenskiy: “Kırım’ın Ukrayna’ya döneceği gün gelecek”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’deki Cumhurbaşkanlığı Ofisi binasına Ukrayna ve Kırım Tatar halklarının dayanışmasını simgelemek için Kırım Tatar bayrağı yansıtıldı. Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nde bir mesaj yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi binasına

Zelenskiy, 18 Mayıs 1944 sabahına “Kırım Tatar halkının hayatındaki trajik şafak” denildiğini vurgulayarak “Kırım’ın Ukrayna’ya döneceği bir gün mutlaka gelecek, inanıyoruz. Kırım Tatarları ve Ukraynalılar ana yurtlarına dönecek, birlikte aynı masada toplanacaklar: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! Bizim ve sizin özgürlüğü için!” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Sadece 40 yıldan uzun bir süre sonra eve dönme fırsatına sahip oldular. Tüm sıkıntılar geride kalmış gibi görünüyordu. Ancak 2014 yılında Kırım’ın ilhak edilmesi sonucunda birçok Ukraynalı ve Kırım Tatarı topraklarını tekrar terk etmek zorunda kaldı.” diye ekledi.

Ukrayna’da 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’dür. Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgüne gönderdi. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgüne gönderilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorunlu tutuluyordu

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com