Zelenskiy, Kırım Tatar temsilcileri ile biraraya geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Kırım Tatar halkının temsilcileri ile biraraya gelerek Kırım Tatar Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü’nde başsağlığı diledi. Kiev’deki cami, ramazan ve kurban bayramlarına Ukrayna’da dini bayram statüsü verilmesi gibi konular konuşuldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy Kırım Tatar halkının temsilcileri ile bir araya geldi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy Kırım Tatar halkının temsilcileri ile bir araya geldi.

Vladimir Zelenskiy “Sürgünün Kırım Tatar halkının, Ukrayna halkının ve topraklarımızda gerçekleşene korkunç trajedilerden biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Yüzbinlerce Kırım Tatar ailesi zorla vatanlarından kovuldu. Kurbanların ebedi hatırası önünde eğiliyoruz.” dedi.

Zelenskiy Kırım Tatar halkının temsilcilerine hitap ederken, Ukraynalı çocukların tarihin bu trajik sayfası hakkında bilgi sahibi olmasının çok önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle “All-Ukrainian School Online” eğitim projesi kapsamında Kırım Tatarlarının sınırdışı edilmesi üzerine dersler yayınlandığıı belirterek. “Biz herkesin bir Ukrayna vatandaşı gibi hissettiği bir devlet kurmak istiyoruz. Herkesin, halkının tarihini ve geleneklerini unutmadan, tam teşekküllü bir vatandaş gibi hissetmesini istiyorum. Sizi sadece kelimelerle değil, yasama düzeyinde eylemlerle de desteklemek istiyoruz.” diye vurguladı.

Ramazan ve Kurban Bayramlarına dini bayram statütü

Vladimir Zelenskiy, önümüzdeki günlerde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı‘nın dini bayram statüsü olarak yeralacağı bir kararname imzalamayı planladığını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Kırım Tatar halkının temsilcilerinin en üst diplomatik düzeyde temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak Devlet Başkanı Dışişleri Bakanı Birinci Vekili olarak Emina Japarova‘nın adaylığını onayladı. Kırım Tatar halkının sorunlarını çözmek için Cumhurbaşkanlığı Ofisinde Kırım Tatarlarını içeren bir çalışma grubu oluşturulduğunu da belirtti.

Zelenskiy, “Bu çalışma grubunun bize teklif verebilmesi için bu yönetmeliği değiştirdik ve çok hızlı hareket ettik.” dedi.

Cumhurbaşkanı, çalışma grubunun Kırım Tatarları için sadece yasal değil ekonomik konuları da dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Herson’daki konutlar

Vladimir Zelenskiy, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan anlaşmaların ardından, Herson bölgesinde Kırım’dan gelen göçmenler için 500 daire yapılacağını kaydetti. Arazi tahsisi ve daire inşaatı ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığından emin olduğunu Herson bölgesel devlet idaresi başkanının bu kararın uygulanmasını sağlayacağını belirtti. Kırım Tatarları için konut tahsisi ile ilgili detayları çalışma grubu bünyesinde tartışmayı önerdi.

Kiev’de cami

Ayrıca, Kiev’de yeni bir büyük cami yapılması planlanmaktadır. Cumhurbaşkanı Kırım Tatarlarından bu camiyi tasarlamasını beklediğini ve desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

Herson bölgesi ve Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırında da büyük bir merkez inşa edileceğini belirten Zelenskiy “Geçici olarak işgal edilen Kırım topraklarında geçici olarak yaşayan insanlar, Kırım halkına, Kırım Tatarlarına nasıl davrandığımızı görecekler.” dedi.

Cemiloğlu Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti

Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Cemiloğlu, cumhurbaşkanına sınır dışı edilen kurbanların anısını onurlandırdığı için teşekkür ederek “Bugün 76. yıldönümünün böyle bir seviyede anılmasından dolayı çok minnettarız, Kabine binasında Kırım Tatar bayrağı yansıtıldı ve bugün biliyorum ki Başkanlık binasında da olacak. Bugün yayınlanan açıklamalarınız için, Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması için teşekkür ederiz. Umuyoruz ki Kırım konusu, Ukrayna’ya dönmesi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün geri getirilmesi konusu asla devletimizin liderliğinin gündeminden kaybolmayacak.” dedi.

Kırım Tatar halkının lideri de Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarının sorunlarıyla ilgilenecek bir çalışma grubu kurma kararını destekledi.

Kaynak: president.gov.ua

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com