Zelenskiy, karantinada işletmelere destek tasarısını onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’daki karantina sırasında işletmeleri desteklemek için yasa tasarısını imzaladı. Tasarı özellikle, kısıtlamalardan etkilenen işletmelere mali yardım sağlamaktadır.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından bildirildiğine göre onaylanan belge ile karantina nedeniyle maaşlarının bir kısmını kaybeden çalışanlara ve kısıtlamalar nedeniyle gelirlerinin bir kısmını kaybeden bireysel girişimcilere 8 bin UAH tutarında yardım sağlanmasını sağlıyor.

Yasanın yürürlüğe girmesinden üç aydan daha kısa bir süre önce kaydedilen FOP’lar, 2020’de sosyal katkı paylarını üç aydan daha kısa bir sürede ödemeleri sebebiyle yardım alamazke, faaliyetleri karantinaya tabi olmayanlar da yardım alamayacaklar.

Şirketler ayrıca, işçilere karantina sırasında kesinti yapmamak için bir kerelik mali yardım alacak. Bu kural, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte karantina nedeniyle çalışanların çalışma saatlerini kısaltmak zorunda kalan veya kısaltabilecek işletmeler için geçerlidir.

Buna ek olarak, zorunlu devlet sosyal sigortası sosyal katkı paylarını için yapılan ödemeleri geri almak için ticari kuruluşlara bir kerelik tazminat olanağı getirmektedir.

Zelenskiy ayrıca, karantina döneminde ve bitiminden sonraki üç ay içinde alkol satışı için ruhsatların yenilenmesini onayladı.

Ayrıca, devlet başkanı, tüm vergiler ve harçlarda toplam borç tutarı 3 bin 600 UAH altında kalan vergi borcunun iptalini onayladı. Birinci grupta olup birleşik vergisini ödeyenler, Aralık 2020 ve Ocak-Mayıs 2021 için bu vergiyi ödemekten muaf olacaklar.

29 Aralık 2021 tarihine kadar, serbest meslek sahipleri de dahil olmak üzere bireylerin vergi borcunun ödemesi, toplam tutar 6 bin 800 UAH’ı geçmezse ertelenecektir.

Cumhurbaşkanının karantina sırasında girişimcilere mali yardım konusunda önerdiği kanun 4 Aralık’ta Rada tarafından desteklenmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com