Zelenskiy kamu mallarının kiralama yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, devlet ve kamu mülklerinin kiralanması hakkında bir yasa imzaladı.

“Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Verkhovna Rada’nın 3 Ekim 2019’da kabul ettiği 157-IX sayılı “Devlet ve Kamu Mülklerinin Kiralanması Hakkında Kanunu” imzaladı.

Bu yasa, serbest rekabet nedeniyle daha kârlı şekilde devlet ve kamu mülklerinin kiralanması için basit ve şeffaf bir prosedür getirmektedir.

Yasa ayrıca, ticari ve medeni kanunlarda, Ukrayna İflas Kanunu’nda ve bir dizi yasada yer alan mülkün kiralanması ile ilgili yasal, ekonomik ve örgütsel ilişkileri tanımlayan değişiklikler getirmektedir.

Yasaya göre, devlet ve belediye mülklerinin kiralanması, bir elektronik ticaret sisteminde elektronik bir açık artırmada mülk kiralama hakkı satılarak gerçekleştirilecektir. Bu sistemde, devlet ve belediye mülklerinin kiralanması hakkında tüm bilgiler kamu malı olarak yayınlanmaktadır.

Belge, devlet tarafından kullanılmayan kamu mallarının kiralama prosedürünün aşamalarını açık olarak tanımlamaktadır.

Buna ek olarak, yasaya göre, kiralanan devlet ve kamu mülkleri halka açık olarak elektronik ortamda görünebilecektir. Bu nedenle, iki listenin oluşturulması öngörülmektedir: Açık artırma ile kiralama kararının verildiği mülklerin listesi ile açık artırma olmadan kiralamaya karar verilen nesnelerin listesi.

Açık artırmalarda başlangıç kirası, mülkün değerlemesinden değil, bu kiranın tespit tarihinden önceki ayın son günü itibariyle defter değerinden hesaplanacaktır. Potansiyel kiralanmış bir mülkün yeniden değerlenmesi, defter değeri yoksa yahut nesnenin kalan defter değeri sıfırsa veya kiralık mülkün kalan defter değeri orijinal defter değerinin % 10’undan azsa gerçekleştirilir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com