Zelenskiy, İş Kanunu İhlali Cezalarını Düşürmek Gerekiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İş kanunu ihlallerine ilişkin cezalar 8-10 bin UAH’a düşürülmeli. Mevcut yaptırımlar o kadar yüksek ki, işletmeler bunları ödememektedir. Dahası, sadece yolsuzluğu teşvik ediyorlar.

Bu görüş, “Halkın Hizmetkarı Partisi’nde milletvekili ve  Ukrayna Meclisi Mali ve Vergi Komite Başkanlığı başkan adayı Danilo Getmantsev tarafından ifade edildi.

Bu sözler resmi istatistiklerle de doğrulanmaktadır. Geçen yıl iş müfettişleri 20 binin üzerinde işletmeyi kontrol etti. Bunun sonucunda müfettişler işletmelere 1.5 milyar UAH’dan fazla ceza yazdılar. Ancak, bunların sadece % 5’i ödendi.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’nın En Yüksek Vergi Ödeyen 10 Market Zinciri

Ukrayna İş Kurumu başkanı Roman Çernegi’ye göre, bölüm çalışanları tarafından uygulanan neredeyse tüm para cezaları mahkemelere taşınıyor. Özellikle bir çalışan için kesilen 125 bin UAH şeklindeki en yüksek cezalar.

Getmantsev’e göre, yüksek para cezalarının işletmelerin sorunu çözmek için alternatif yollar aramaya zorladığını ifade etmektedir. Ya şirketi kapatıp yeni bir tane açıyorlar yahut denetçilere rüşvet vererek örtbas ediyorlar.

“8-10 bin UAH’ta dururdum. Bu ceza acıtır, ancak şirketi kapatıp yeni bir tane açmaya veya denetçiye rüşvet vermeye zorlamaz. Çılgın para cezaları gibi işe yaramaz ve yolsuzluğu teşvik etmez.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com