Zelenskiy: İngiltere’den 2.5 milyar sterlin getirdik

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İngiltere’ye resmi bir ziyarette bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin huzurunda, Birleşik Krallık İhracat Finansmanı (UKEF) ile Ukrayna Maliye Bakanlığı arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.

Zelenskiy: İngiltere'den 2.5 milyar sterlin getirdik

Anlaşmaya göre UKEF, İngiliz ihracatını desteklemek için Ukrayna pazarındaki çalışmalarına yeniden başladı. UKEF, İngiltere-Ukrayna ticaret sözleşmeleri için 2.5 milyar sterline kadar kredi garantisi verebilecek.

Zelenskiy “İngiltere’den iki buçuk milyar sterlin getirdik. Bu, Ukrayna-İngiltere işbirliğinin yeni bir sayfası ve Ukrayna için benzeri görülmemiş bir olay.” Dedi.

UKEF desteği, Ukrayna Hükümeti ile imzalanan Mutabakat Muhtırasında tanımlanan belirli alanları çekebileceğini belirten Zelenskiy “Bu fonlar güvenlik ve savunma, tarım, altyapı, enerji ve sağlık gibi öncelikli alanlarda yatırım projelerini uygulamak için kullanılabilir. Ancak biz onlarla sınırlı değiliz.” diye vurguladı.

UKEF, İngiltere’den her tür mal ve hizmetin ihracatını desteklemekte ve her büyüklükteki işletmenin başarılı bir şekilde ihracat sözleşmesini yürütmesine yardımcı olmaktadır. Krediler, sterlin olarak % 2.5 ve euro olarak % 3.5 olmak üzere çok cazip bir oranda 10 yıl süreyle verilecek. Üç yılı ödemesiz, İngiliz üretim payının yerelleştirme seviyesi ise % 20 ve bu, Batı’daki diğer ihracat kredisi kurumları arasında en düşük orandır. Bu, kredi sadece beşte biri için İngiliz üreticilerin katılımına bağlı olarak verilebileceği anlamına geliyor.

Maliye Bakanı Sergey Marçenko “İngiltere İhracat Finansmanını Ukrayna pazarına getirme ve bu anlaşmayı imzalama kararı, şu anda Ukrayna’da gerçekleşmekte olan dönüşümler için İngiltere’nin güven ve desteğinin bir işaretidir. Bunun ülkelerimizin ekonomileri arasında özellikle savunma ve güvenlik, yenilenebilir enerji kaynakları ve ulaştırma altyapısı alanlarında yeni ortaklık fırsatları yaratacağına inanıyorum.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com