Zelenskiy IMF dilimini vücut için gerekli kana benzetti (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy katıldığı bir televizyon programında Ukrayna’nın IMF’den fon olmadan hayatta kalıp kalamayacağı sorusunu yanıtlarken temerrüde düşmüş bir senaryo düşünmediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı “Bir kişi bir hafta susuz yaşayabilir mi? Ve neden? IMF ile içinde bulunulan durum aynı. Neden böyle bir risk almalıyız, durumu normalleştirmeliyiz, neden tüm bu testlere ihtiyacımız var? Çok fazla var. Şimdi vücut için gereken kan gibi.” dedi.

Zelenskiy ayrıca, koronavirüs pandemisi döneminde, konfordan ziyade nasıl hayatta kalacağını düşünmek gerektiğini belirtti ve Ukrayna’nın yeterli ekmek, tereyağı ve tahılı bulunduğunu da sözlerine ekledi

Zelenskiy, “Görevimiz şimdi kolay değil, açıkçası, konfor için değil, hayatta kalmak için. Ekmek, tereyağı, süt, tahıllarla hayatta kalacağız. Koronavirüste hayatta kalacağız, bir buçuk ay geçecek, ve bu durumdan çıkacağız, dürüst olmak gerekir. Bundan eminim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Ukrayna devletinin işletmelere ve karantina önlemlerinden etkilenen insanlara yardımcı olacağını da söyledi.

“Ayrı ayrı, hükümet, en muhtaç durumda olanlar ile koronavirüsün yanı sıra ekonomik krizden de etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için büyük bir program geliştirdi. Vergi baskısında ve kredi kesintilerinde bir azalma olacak. Örneğin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde beş, yedi ve dokuz faiz oranında kredi alabilecekleri 5-7-9 programımız var. Yeni bir görev daha var: gelecek hafta açıklanacak ve kesinlikle yüzde üç de olacak.” dedi.

Destek programlarının yurtdışında çalışan ve koronavirüs salgını yoluyla eve dönen Ukraynalılar için de ilgi çekici olabileceğini belirten Zelenskiy «Geldiler; iyi çalışan eller, akıllı, güçlü insanlar. Küçük bir sermayeleri var. Onlara ipotekler de dahil olmak üzere böyle programlar sunacağız. Salgından sonra küçük, orta ölçekli bir işletme açabilecekler.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com